Facebook Pixel

Ахметов тіснить Фірташа на ринку добрив: запустив завод на батьківщині Зеленського

Компанія Recycling Solutions з портфеля інвестиційної компанії UMG Investments, яка належить групі СКМ Ріната Ахметова й займається стратегічним управлінням побічними продуктами й відходами, відкриває комплекс із виробництва мінеральних добрив, інвестиції в який склали $11 млн.

Як повідомили в пресслужбі UMG Investments, новий комплекс «Українські мінеральні добрива» займатиметься азотно-сірчаними й комплексними добривами, створеними на основі сульфату амонію в місті Кривому Розі. Водночас виробничі потужності допоможуть забезпечити українських аграріїв майже 100 тис. тонн готової продукції на рік.

У пресслужбі також зазначили, що комплекс оснащено новим обладнанням японсько-німецького холдингу Hosokawa Alpine.

«Планували й будували комплекс із нуля. Загальний обсяг інвестицій склав понад $11 млн. Компанія створила 72 робочих місця й уже сплатила понад 9 млн грн податків до місцевого та державного бюджетів. Цього року це вже другий проєкт портфеля переробки. Ми плануємо подальші інвестиції в напрямку переробки й зараз шукаємо партнерів і розглядаємо відповідні проєкти з переробки пластику», — заявив гендиректор UMG Investments Андрій Горохов.

За словами ж генерального директора Recycling Solutions Дмитра Ануфрієва, упродовж багатьох років кристалічний сульфат амонію був цінним побічним продуктом металургійної галузі, який можна було перетворити на добрива. Його експортували для переробки до таких країн, як-от Туреччина, Болгарія або Сербія, а потім, після переробки, імпортували назад в Україну.

Quote«Recycling Solutions створила локальне виробництво в Кривому Розі для переробки кристалічного сульфату амонію на готовий до вживання гранульований продукт», — резюмував він.

Варто зазначити, що найбільшим виробником мінеральних добрив в Україні є компанія Дмитра Фірташа (це один із головних його бізнесів). Так, до компанії бізнесмена Group DF входить холдинг Ostchem, який контролює такі хімічні заводи, що випускають азотні добрива, як-от: черкаський «Азот», «Рівнеазот», Сєвєродонецьке об'єднання «Азот» і «Концерн Стирол», «Nitrofert» (Естонія). Згідно з даними на сайті компанії, Ostchem є найбільшим виробником азотних добрив на українському ринку. У світі група займає приблизно 3%, а її продукцію експортували до понад 100 країн світу.

Щодо Ахметова, то він створив компанію з виробництва мінеральних добрив «Українські мінеральні добрива» 2017 року (належить кіпрській UMG Holding Limited, яка входить до групи СКМ). На сайті компанії повідомляється, що за підсумками 2018 року вона реалізувала 1,8 млн тонн твердих і 20 млн тонн кубометрів газоподібних вторинних ресурсів. «Українські мінеральні добрива» співпрацюють із клієнтами з 15 країн світу.


Контекст. 2015 року Антимонопольний комітет України навіть відкрив справу щодо монополії групи Ostchem. Це сталося з ініціативи Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Костянтина Жеваго. Йдеться про зловживання монопольним становищем компаніями групи Ostchem Фірташа на ринку азотних мінеральних добрив.

Подякувати 🎉