Facebook Pixel

Цей день в історії. 5 березня верхівка СРСР почала Катинську трагедію

5 березня в Ірані відзначають День посадки дерев, в Азербайджані – День фізичної культури та спорту, а в Китаї – день Лей Фена, маоїстського аналога радянського піонера Тимура. The Page нагадує, які історичні події відбулися 5 березня в Україні та світі.

У 1616 році Католицька церква внесла книгу Миколая Коперника «Про обертання небесних сфер» до Індексу заборонених книг за єресь, що не Земля є центром Всесвіту.

У 1792-му після революції у Франції уряд закрив університет Сорбонна і всі теологічні факультети.

У 1836 році американський зброяр Семюел Кольт представив перший промисловий зразок револьвера калібру 0,34. Пізніше про геніального винахідника скажуть: «Бог створив людей слабких і сильних, а полковник Кольт зрівняв їхні шанси».

У 1912-му вперше в історії авіація була застосована з військовою метою: у ході війни з Туреччиною італійська армія здійснила повітряну розвідку тилових турецьких позицій.

5 березня 1933 року у Німеччині на парламентських виборах перемогли націонал-соціалісти.

Катинська трагедія 5 березня 1940

У 1940 році політбюро ЦК ВКП(б) винесло найвищу міру покарання щодо польських військовополонених у радянських концтаборах після окупації Польщі. До розстрілу були засуджені понад 21 тис. людей одночасно у декількох місцях: у Катинському лісі (поблизу села Катинь Смоленської області), в тюрмі міста Калінін (нині Твер) та в Харкові. Страти продовжувалися з початку квітня до середини травня 1940 року. Після розстрілів у москву відправили телеграму: «Операция по разгрузке лагерей закончена».

Керівництво СРСР заперечувало свою причетність до Катинської трагедії до 1990 року. За офіційною радянською версією, польських громадян розстріляли німці після окупації Катині у 1941-му.

Сучасна росія не провела адекватного розслідування, а навпаки, зробила все для замовчання трагедії. У 2007-му родичі загиблих поляків подали на рф до Європейського суду з прав людини. У 2012-му ЄСПЛ підтвердив, що масове вбивство польських військовополонених мало ознаки воєнного злочину.

Росія до останнього замовчувала причетність верхівки СРСР до розстрілів в Катині. Фото: Czarek Sokolowski/Associated Press

Росія до останнього замовчувала причетність верхівки СРСР до розстрілів в Катині. Фото: Czarek Sokolowski/Associated Press

У 1946 році прем’єр Британії Вінстон Черчилль вперше вжив у промові словосполучення «Залізна Завіса». Так почалась холодна війна.

У 1998-му NASA заявило, що космічний супутник виявив на Місяці достатні поклади води для забезпечення людської колонії.

Десять років тому, 5 березня 2014 року, в центрі Донецька відбулись одразу два мітинги. Близько 10 тис. донеччан виступили за територіальну цілісність України, з великим державним прапором та проукраїнськими гаслами. Неподалік від них мітингували півтори тисячі прибічників «руського світу». Учасників проукраїнського мітингу відловлювали по одному і били. Міліція майже не втручалась. Після заворушень сепаратисти захопили Донецьку ОДА та вивісили російський триколор над будівлею.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉