Facebook Pixel

Чим відомий Мстислав Чернов, який приніс перший «Оскар» в історії України

20 днів у Маріуполі: чим відомий режисер Мстислав Чернов. Обкладинка Олександра Шатова

20 днів у Маріуполі: чим відомий режисер Мстислав Чернов. Обкладинка Олександра Шатова

Вперше в історії українського кіно вітчизняна стрічка здобула нагороду кінопремії «Оскар» 2024. Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» українського режисера та фотожурналіста Мстислава Чернова отримав нагороду як «Найкраща повнометражна документальна стрічка». The Page розповідає, хто такий Мстислав Чернов та як українці брали участь у премії «Оскар» протягом 30 років незалежності.

Про що фільм «20 днів у Маріуполі»

З 24 лютого 2022 року Мстислав Чернов із командою журналістів Associated Press перебував у Маріуполі та документував перші дні повномасштабного вторгнення, зокрема облогу Маріуполя. Близько 10% відеоматеріалів знімальна група передала через інтернет. Але найбільшу частку довелося вивозити з міста через російські блокпости, коли воно вже було окупованим.

Під час свого перебування в Маріуполі Чернов періодично відправляв короткі відеокадри та фотодокументи. Завдяки роботі режисера та його колеги фотографа Євгена Малолєтки світ побачив кадри наслідків бомбардування пологового будинку №3 російськими авіабомбами.

Коли 15 березня знімальна група виїхала з Маріуполя, Чернов вирішив зробити повнометражну стрічку, бо короткі відео, на його думку, не дають цілісного розуміння. «Фільм дає контекст, дає можливість розуміти масштаби руйнувань, масштаби страждань, через які пройшли українці й жителі Маріуполя», — сказав режисер в інтерв’ю DW.

Під час промови на церемонії нагородження Мстиславу Чернову було нелегко стримати емоції, причому вони не були радісними.

Quote«...Напевно я буду першим режисером на цій сцені, який скаже: «Краще б я ніколи не знімав цього фільму». Якби я міг змінити це. Щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста… Але ми всі, всі, хто в цьому залі, найталановитіші люди у світі, можемо зробити так, щоб правда перемогла. І люди Маріуполя й ті, хто віддали свої життя, ніколи не будуть забуті. Тому що кінематограф формує спогади. А спогади формують історію», — проголосив він.

Трейлер до фільму «20 днів у Маріуполі»

Які нагороди отримав фільм «20 днів у Маріуполі»

Вперше «20 днів у Маріуполі» показали глядачам 21 січня 2023 року у США на фестивалі незалежного кіно Sundance Film Festival. Там стрічку відзначили першою нагородою — Призом глядачів за документальне кіно. Загалом на цей час фільм отримав понад 20 нагород та був розглянутий у 40 номінаціях.

Українська прем'єра фільму відбулася 3 червня 2023 року на фестивалі Docudays та отримала головну нагороду. У кінопрокат в Україні фільм вийшов 31 серпня та за перші вихідні став найкасовішою документальною українською стрічкою всіх часів, бо зібрав понад 530 тис. грн. «20 днів у Маріуполі» досі можна подивитися у деяких кінотеатрах.

На 96-ту премію «Оскар» фільм було номіновано одразу в двох номінаціях «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» та «Найкращий документальний повнометражний фільм». Фільм переміг у другій категорії.

«Це перший «Оскар» для України, і це перший «Оскар» для AP, це перший «Оскар» для мене... Все це допомагає зберегти загальну увагу до Маріуполя, історії Маріуполя, історії України», — зауважив режисер в інтерв’ю Голосу Америки.

За рейтингом ImDb «20 днів у Маріуполі» наразі є найкращим українським фільмом з тих, що мають кількість голосів понад 1 тис.: 8,5 та основі 6,7 тис. голосів.

Скільки разів українські фільми номінувалися на «Оскар»

З 1997 року Україна 15 разів висувала претендентів на участь у кінопремії «Оскар». Фільм «Водій для Віри» 2004 року був дискваліфікований через переважно російське виробництво: 5 із 6 головних ролей виконували росіяни, хоча фільм здебільшого був знятий в Україні російським режисером Павлом Чухраєм.

Решта фільмів не потрапляли до шортлиста кінопремії за основними номінаціями. Проте українській кіноінженер Анатолій Кокуш двічі отримав «технічну» премію «Оскар» — Scientific and Technical Academy Award. У 2006 році Кокуша нагородили за розробку операторських кранів «Каскад» та «Авторобот»

2023 року основним конкурентом на номінування на «Оскар» для українського фільму «Клондайк» про російсько-українську війну та катастрофу МН-17 став документальний фільм про Олексія Навального, який і отримав премію.

Чим відомий Мстислав Чернов

Мстислав Чернов. Фото з офіційного сайта фотографа

Мстислав Чернов. Фото з офіційного сайта фотографа

Мстислав Чернов — український візуальний журналіст, письменник, військовий фоторепортер, родом з Харкова. Починав свою кар’єру фоторепортера у місцевій харківській агенції MediaPort. Отримав кілька українських нагород як фотограф. Як фотокореспондент MediaPort та Unframe фотографував події на Майдані Незалежності взимку 2013-2014 років та отримав поранення від уламків світлошумової гранати.

Улітку 2014 року, працюючи як незалежний фотокореспондент, Чернов зробив перші знімки наслідків авіакатастрофи МН-17 у Донецькій області.

Протягом останніх восьми років він працював у зонах військових конфліктів в Україні, Іраку, Сирії, Газі та Європі як позаштатний, а потім як штатний журналіст Associated Press.

Подякувати 🎉