Facebook Pixel

16 млн грн підуть кредиторам «АРТЕМ-БАНКУ» — ФГВФО

Північний апеляційний господарський суд задовільнив позов Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) до колишніх керівників АТ «АРТЕМ-БАНК». Ухваленою постановою вирішено стягнути шкоду, завдану банку та його кредиторам, у розмірі 15,9 млн грн.

Суд погодився з доводами ФГВФО про те, що менеджмент банку, ухвалюючи рішення у 2015 році про інвестування реальних грошових коштів банку в неліквідні цінні папери, випущені емітентами з ознаками фіктивності та незадовільним фінансовим станом, діяв усупереч інтересам АТ «АРТЕМ-БАНК» і його кредиторів. Такі дії свідчили про небажання діяти в інтересах клієнтів банку якнайкраще. Відтак суд підтвердив стягнення із цих осіб збитків, завданих банку.

Стягнуті кошти ФГВФО спрямує на задоволення вимог кредиторів неплатоспроможного АТ «АРТЕМ-БАНК», що залишилися незадоволеними результатами проведення ліквідаційної процедури банку у зв’язку з недостатністю його активів.

28 березня 2023 року Північний апеляційний господарський суд також ухвалив постанову, якою залишив чинним рішення київського Господарського суду про стягнення на користь ФГВФО в солідарному порядку шкоди з колишнього менеджменту АТ «АРТЕМ-БАНК» у розмірі понад 629 тис. грн.

Контекст. Загальна сума вимог кредиторів АТ «АРТЕМ-БАНК» складає 196,83 млн грн, з яких станом на 01.03.2023 задоволено вимоги на 42,13 млн грн. Процедуру ліквідації АТ «АРТЕМ-БАНК» розпочато 16 грудня 2016 року відповідно до рішення Правління НБУ від 15 грудня 2016 року № 492-рш «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства «АРТЕМ-БАНК» і рішення виконавчої дирекції ФГВФО від 16 грудня 2016 року № 2857 «Про початок процедури ліквідації АТ «АРТЕМ-БАНК» і делегування повноважень ліквідатора банку».

Подякувати 🎉