Великдень 2025 святкуватимуть уже в цю неділю, 20 квітня. Одним із святкових атрибутів є писанки або крашанки – варені оздоблені курячі яйця. Розповідаємо, скільки їх зберігати та за яких умов.
Скільки можна зберігати варені яйця
У холодильнику у шкаралупі – до 7 днів. Якщо яйця зберігаються в шкаралупі, вони краще захищені від бактерій і довше залишаються свіжими. Тримайте їх у холодильнику при температурі +4 °C або нижче.
У холодильнику без шкаралупи – до 2–3 днів. Якщо яйце вже очищене, його бажано з’їсти якнайшвидше. Щоб воно не пересихало, зберігайте його в герметичному контейнері або накрийте вологою серветкою.
Скільки зберігати варені яйця, depositphotos.com
За кімнатної температури – не більше 2 годин. Безпечне зберігання поза холодильником – максимум кілька годин. Після цього зростає ризик розвитку бактерій.
Не мийте варені яйця перед зберіганням. Шкаралупа має природний захист, який краще не змивати до вживання.
Ще один лайфхак, який допоможе не забути про терміни зберігання варених яєць, – позначити дату варіння. Так легше контролювати термін зберігання. Написати можна на контейнері або на окремій наліпці.
Перед споживанням перевіряйте яйця на запах і вигляд: якщо яйце має неприємний запах або змінений колір жовтка/білка – краще не ризикувати.
Чи можна заморожувати варені яйця
Білок після заморожування змінює текстуру і стає гумовим, тому заморожувати варені яйця не рекомендується. Якщо дуже потрібно – можна заморозити тільки жовтки, але навіть вони втратять свої властивості.