Facebook Pixel

ЗСУ влучили по авіазаводу в Казані: що відомо про підприємство

Учора, 17 квітня, надійшла інформація про те, що українські далекобійні безпілотники атакували авіазавод у Казані (КАПО), який спеціалізується на виробництві стратегічних бомбардувальників, таких як Ту-22М3 та Ту-160. Поки що немає даних про результати цієї атаки, проте сам факт нападу має важливе символічне значення.

Quote«Тут мова не тільки про те, що авіазавод в Казані розміщений на понад 1000 кілометрів від кордону України. Мова тут також і про те, що КАПО є настільки важливим в системі російського ВПК, що цей об’єкт навіть використали як «декорацію» для одного із пропагандистських заходів за участі ватажка Кремля Путіна», — наголосили у Defence Express.

У лютому цього року глава російського уряду відвідав виробничі потужності авіазаводу у Казані. У цей момент стало відомо, що за останні два роки на заводі було проведено модернізацію лише двох стратегічних бомбардувальників Ту-160, а також виготовлено ще два такі літаки на базі радянських заготовок у рамках програми «відтворення». Зазначається, що ці два нових літаки були готові ще у 2022 році, проте Міністерство оборони Росії досі не прийняло їх на озброєння.

У березні 2023 року на авіазаводі в Казані був представлений модернізований Ту-22М3М, проте це був лише другий бомбардувальник такого типу, випущений за останні п'ять років.

Quote«При цьому цікаво, що рашисти заявляли доволі амбітні плани з розгортання виробництва на потужностях КАПО. Наприклад, у грудні 2023 року стало відомо про план на майже всі Ту-22М3 поставити штангу дозаправки, яка дає політ на кілька годин. Водночас тоді ж, у грудні 2023 року, стало відомо і про те, що РФ запланувала зробити 70 Ту-214 на заводі-виробнику Ту-160 і Ту-22М3, а план не виконується», — зазначають експерти.

Причиною цієї ситуації є недостатній стан виробничих потужностей авіазаводу. Відкрита інформація вказує на те, що оновлення обладнання було виконано лише на 40% від плану. Більш того, для виробництва літаків Ту-214, які можуть мати подвійне призначення, планується використовувати цех, призначений спочатку для виробництва ПАК ТАК як заміна Ту-95МС і Ту-160.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉