Facebook Pixel

Хто винен у знищенні «Мрії»: СБУ розкрила деталі розслідування

Слідчі Служби безпеки України далі розслідують справу щодо знищення російськими окупантами українського літака АН-225 «Мрія» 27 лютого в Гостомелі. Зокрема, співробітники СБУ встановлюють причини не вжиття заходів для його захисту держпідприємством «Антонов» попри попередження про можливий початок повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Quote«Під час розслідування встановлено, що службові особи попри застереження державних органів не вжили належних заходів для збереження літака. Крім того, окремі співробітники підприємства тривалий час перешкоджали Силам обороны в організації протиповітряної та наземної охорони летовища. Усе це призвело до знищення АН-225 і кількох літаків», — йдеться в повідомленні відомства.

У СБУ заявили про продовження розслідування окремих деталей зазначеної справи та проведення необхідних експертиз.

Ба більше, у відомстві також повідомили про викриття ексочільника ДП «Антонов» на організації незаконного переправлення з України за кордон чоловіків призовного віку. Слідство встановило, що в березні 2022 року посадовець направив до Держприкордонслужби перелік працівників підприємства, яким було необхідно залишити межі країни задля техобслуговування літаків. Однак до списку було включено людей, які до вказаної діяльності не мали стосунку, з-поміж них і близький родич ексгендиректора.

За виявленим фактом особі було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Контекст. Нагадаємо: під час боїв на північно-західному напрямку від Києва було зруйновано унікальний літак Ан-225 на аеродромі «Київ-Антонов-2» у смт Гостомель. Руйнування сталося під час знищення висадженого на аеродром ворожого десанту. У пресслужбі «Антонова» ще у квітні заявили про намір відновити Ан-225 «Мрія». У компанії зазначили, що на її рахунок уже надійшли первинні кошти на відновлення.

29 березня гендиректора «Антонова» Сергія Бичкова відсторонили від посади.

Раніше колишній капітан знищеного в Гостомелі Ан-225 Дмитро Антонов заявив, що літак можна було врятувати. Але, за словами працівника підприємства, керівництво «Антонова» не ухвалило рішення про передислокацію літака за кордон.

Подякувати 🎉