Facebook Pixel

Зеленський ввів рішення про санкції проти 300 російських компаній та 150 фізичних осіб

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 23 листопада щодо економічних санкцій проти майже 150 фізичних осіб та понад 300 російських компаній.

Про це передає «Суспільне» з посиланням на відеозвернення Зеленського.

Quote«Сьогодні я підписав укази щодо понад 300 юридичних і майже 150 фізичних осіб держави-терориста. І наші спеціальні служби, передусім Служба безпеки України, а також Кабінет Міністрів та РНБО продовжать відповідну роботу. Будуть і інші санкційні рішення», — сказав президент.

Про запровадження санкцій йдеться в указах президента № 772 та № 773 від 23 листопада.

Указ №773, зокрема, запроваджує санкції проти таких енергетичних компаній РФ, як «Вологодська обласна енергетична компанія», «Омськелектро», «Россети Лененерго», «Далекосхідна енергетична управляюча компанія — ГенераціяМережі», «Московська енергетична дирекція», «Салехарденерго», «ЛОЕСКЕлектричні мережі Санкт-Петербурга та Ленінградської області», «Волгоградоблелектро», «Московська обласна енергомережева компанія», «Россети Кубань». Санкції також запроваджені щодо шахти імені Засядька на окупованій Донеччині.

Також указ вводить десятирічні санкції щодо 87 фізичних осіб, серед яких є громадяни України і РФ.

Указ №772 застосовує 10-річні санкції щодо 60 людей з громадянством РФ, Кіпру, Узбекистану, Білорусі, Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, а також з подвійним громадянством Росії і Кіпру, Князівства Ліхтенштейн і Швейцарії, Австрії і Швейцарії, Росії і Німеччини та Росії і України та ін. Серед українських громадян, що мають подвійне громадянство з РФ і щодо яких накладено санкції:

  • Тетяна Менежена, призначена у грудні 2021 року в.о. так званого міністра культури Криму;
  • Тетяна Братченко, колишній директор Херсонського обласного краєзнавчого музею, що підозрюється у колабораційній діяльності;
  • Наталя Капустнікова, колаборантка і директор комунальної установи «Маріупольський краєзнавчий музей»;
  • Андрій Мальгін, історик, співголова російського громадського руху на підтримку РФ у Криму;
  • Дар’я Морозова, уповноважена з прав людини так званої «ДНР»;
  • Віталій Сук, директор Олешківської школи-інтернату для дітей-інвалідів, що був причетний до незаконної депортації українських дітей до Криму та інших територій України, окупованих Росією;
  • Володимир Коваленко, начальник штабу «Юнармії» у Севастополі;
  • Леонід Харченко, колишній командир «розвідувального батальйону» так званої «ДНР», якого нідерландський суд визнав винним у збитті рейсу MH17 Малайзійських авіаліній у 2014 році;
  • та Володимир Сівкович, колишній заступник секретаря РНБО України, що підозрюється у співпраці з російськими спецслужбами.

Серед інших під санкції потрапили радник з корпоративного розвитку «Яндекса» Олексій Кудрін, а також колишній голова «роснано» Анатолій Чубайс, який виїхав з росії після початку повномасштабної війни.

Також під санкції потрапили компанії з Росії, ОАЕ, Кіпру, Туреччини, Китаю, Мальти, Узбекистану.

Йдеться про блокування активів, обмеження торговельних операцій та запобігання виведенню капіталів за межі України.

Нагадаємо, що 7 листопада Президент України Володимир Зеленський погодив рішення РНБО про санкції проти низки компаній, пов’язаних із російським мільярдером Михайлом Фрідманом та його бізнес-партнерами. Серед них компанії власники мінеральної води «Моршинська».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉