Facebook Pixel

Зеленський наклав вето на закон про відновлення електронних декларацій

Президент України Володимир Зеленський ветував закон №9534 про відновлення електронних декларацій. Причинами, на його думку, стали неприйнятні обмеження закону.

Про це він повідомив у Telegram.

QuoteУ відеокоментарі глава держави повідомив: «Заветував прийнятий Верховною Радою закон, в якому були обмеження електронного декларування. Причину цього вето, думаю, всі чудово розуміють. Декларації мають бути відкритими одразу. Не через рік, а вже зараз реєстр треба відкривати. Власне, із цією головною правкою закон має бути проголосований. Бажано швидко».

Згідно з повідомленням на офіційному сайті Верховної Ради, сьогодні, 12 вересня, зранку Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» з підписом голови Верховної Ради України був направлений на підпис Президенту України.

Що відомо про ветований Зеленським законопроєкт про відновлення декларування

5 вересня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №9534 про відновлення декларування для чиновників. Тоді його підтримали 329 парламентарів.

Але найголовніша правка до законопроєкту не набрала достатньої кількості голосів. Лише 199 нардепів підтримали відкриття декларацій. Причому за це не проголосувала половина пропрезидентської фракції «Слуга народу».

Водночас ВР проголосувала за три правки:

  • Уточнення переліку посадових осіб юридичної особи публічного права, які підпадають під антикорупційне законодавство;
  • Якщо майно вказане в одному розділі, але не вказане в іншому, то це не є злочином;
  • Майно, яке декларується декілька років, не може перевірятися повторно.

Нагадаємо, НАБУ в жовтні 2020 року закрило реєстр електронних декларацій. Після повномасштабного вторгнення обов’язкове декларування статків для посадовців взагалі було припинено, а зараз це заважає антикорупційним органам.

Подякувати 🎉