Facebook Pixel

НАЗК закрило доступ до реєстру електронних декларацій

Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) о 18 годині на невизначений термін закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду (КС).

Про це заявив голова НАЗК Олександр Новіков, повідомляє «Українська правда».

«Конституційний суд визнав 27 числа — і сьогодні рішення опубліковано — неконституційним доступ громадян до інформації про доходи, витрати і майно як себе, так і всіх осіб, які отримують зарплату за рахунок податків України», —підкреслив Новіков.

На його думку, рішення КС повертає Україну аж у 1991 рік, коли не було взагалі ніякого антикорупційного законодавства. Воно повністю скасовує всі механізми запобігання корупції, які були збудовані за роки незалежності.

Видання повідомляє, що реєстр не працюватиме доти, поки Верховна Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

Як повідомлялося, КС визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства за поданням депутатів від ОПЗЖ.

Контекст. У серпні 47 народних депутатів із фракції ОПЗЖ ініціювали подання щодо конституційності окремих положень закону «Про запобігання корупції», Кримінального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та пов'язаних з ними законів України, які зачіпають права і свободи громадян.

Зокрема, подання стосувалося питань декларування доходів, моніторингу способу життя, законності отримання активів і викладено на 79 сторінках.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉