Facebook Pixel

Конституційний Суд визнав ліквідацію Верховного Суду неконституційною

Конституційний Суд (КС) визнав неконституційною ліквідацію Верховного Суду (ВСУ) під час судової реформи 2016 року. Верховна Рада (ВР) не мала повноважень встановлювати прядок припинення роботи та ліквідації Верховного Суду.

У пресрелізі на сайті КС зазначається, що ВСУ висловив свою позицію щодо рішення Верховної Ради про закріплення на законодавчому рівні порядку припинення роботи та ліквідації ВСУ. Власне, йдеться про те, що ВР у цьому питанні вийшла за межі своїх повноважень, передбачених Конституцією.

Згідно з рішенням КС, зміна назви установи не передбачає припинення діяльності та ліквідацію ВСУ. Суд зауважив, що положення №7 («і ліквідуються» у частині ВСУ), №14 («судді ВСУ») та пункт №25 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» закону про судоустрій не є конституційними.

Судді КС ухвалили рішення про те, що ВСУ є єдиним вищим органом судової влади та що зміна його назви не передбачає припинення діяльності чи ліквідацію.

КС рекомендував Верховній Раді привести положення законодавства України у відповідність до рішення Суду. Крім того, КС зауважив, що рішення не може бути оскаржене та є обов’язковим для виконання.

Контекст. Верховна Рада 2 червня 2016 року внесла зміни до Конституції, а також ухвалила закон №1402-VIII, який передбачив формування нового Верховного Суду та створення замість трьох вищих спеціалізованих судів єдиного органу.

Судді ВСУ мали змогу пройти конкурс разом з іншими претендентами, щоб потрапити до реформованого Верховного Суду.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉