Facebook Pixel

Коли в Україні почнуть видавати сертифікати-компенсацію за знищене житло

З 1 серпня 2023 року в Україні стартував другий етап програми «єВідновлення», який має на меті компенсацію за знищене житло внаслідок російської збройної агресії. Ця ініціатива передбачає надання допомоги постраждалим від збройного конфлікту громадянам, які втратили свої будинки та майно. Програма розроблена з метою полегшити відновлення інфраструктури та життєдіяльності на територіях, які постраждали від агресії, а також допомогти постраждалим людям впоратися із труднощами та відновити свої житлові умови.

Про це повідомляє голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

За її словами, під час реалізації першого етапу, який передбачав компенсацію за частково пошкоджене житло, було подано близько 33 тисячі заявок від українських громадян. Однак із цієї загальної кількості було опрацьовано лише 6 тисяч заявок, що становить приблизно 18% від загальної кількості поданих.

Власники знищеного житла, які бажають отримати компенсації, очікують, що перші сертифікати-компенсації будуть видані з осені 2023 року.

«Під час розробки законопроєкту, який закладено в основу реалізації програми «єВідновлення», ми передбачили механізм прямої виплати коштів в руки безпосередньо громадянам. Коли ми говоримо про житловий сертифікат, то саме громадянин обирає населений пункт, тип свого нового житла: чи це квартира на вторинному ринку, чи інвестиція в первинну нерухомість. І жодним чином держава не може змінити вибір громадянина, який обирає свою домівку. Це наша принципова позиція і на ній ми будемо стояти до кінця», — заявила Шуляк.

Народний депутат додала, що сьогодні при органах місцевого самоврядування створено 520 комісій, які розглядають заяви, обстежують пошкоджене житло й ухвалюють рішення щодо призначення допомоги.

Quote«У Києві відпрацьовано менше заяв, ніж в місті Ізюм на Харківщині, який зазнав більших руйнувань. Законодавством передбачено, що до роботи комісій обов’язково мають бути залучені представники громадського сектору. Саме вони сьогодні можуть бути тим рушієм пришвидшення роботи комісій. Адже ми передбачили абсолютно зрозумілий алгоритм їхньої роботи, виключивши всі корупційні ризики, а держава надала відповідні цифрові механізми та виділила на компенсації достатньо коштів. Тому сьогодні все залежить від злагодженої роботи комісій. Закликаю долучатися громадськість до роботи комісій, в першу чергу в містах-аутсайдерах, серед яких і Київ за виплатами та компенсаціями за знищене і пошкоджене житло», — наголосила Шуляк.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉