Facebook Pixel

Стартує розгляд заяв на компенсацію за знищене житло: як подати заявку на «єВідновлення»

Стартує розгляд заяв на компенсацію за знищене житло: як подати заявку на «єВідновлення»

Стартує розгляд заяв на компенсацію за знищене житло: як подати заявку на «єВідновлення»

В Україні затвердили другу частину програми «єВідновлення», це означає, що власники зруйнованого житла зможуть найближчим часом подавати заяви на отримання компенсації. Ця програма надає кошти на відновлення пошкоджених об'єктів та допомогу власникам житла, що постраждало внаслідок війни.

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Стартує розгляд заяв на компенсацію за знищене житло: як подати заявку на «єВідновлення»

Стартує розгляд заяв на компенсацію за знищене житло: як подати заявку на «єВідновлення»

Коли розпочнеться розгляд заяв на компенсацію за зруйноване житло

За словами Шуляк, уряд затвердив Постанову «Про Порядок надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна». Відповідно до неї, починаючи з серпня 2023 року, місцеві комісії розпочинатимуть розгляд заяв власників зруйнованого житла.

З 15 липня 2023 року власники мають змогу подати заяву на компенсацію за знищене нерухоме майно в електронній формі через портал «Дія». У свою чергу місцевій владі потрібно забезпечити можливість розгляду поданих заяв, починаючи з 15 серпня 2023 року.

Quote«Це другий етап державної програми «єВідновлення». Наразі грошову компенсацію отримують лише власники пошкодженого житла на його ремонт», – зазначила Олена Шуляк.

Другий етап державної програми передбачає можливість отримання грошової компенсації для фінансування будівництва будинку садибного, садового чи дачного типу, а також надання житлових сертифікатів на придбання нового житла.

Власники зруйнованого житла можуть обміняти ці сертифікати на квадратні метри у будь-якому населеному пункті. Це дає людям можливість обрати інше місто для проживання та придбати квартиру чи будинок. Обирати житло можна як на первинному, так і на вторинному ринку нерухомості, а також є можливість інвестувати у будівництво нової квартири.

Як будуть перевіряти власників пошкодженого житла

Витратити гроші необхідно протягом 12 місяців після отримання компенсації, інакше залишок повернеться до бюджету.

Згідно з Постановою Кабміну №565, в Україні хочуть запровадити перевірки щодо:

  • цільового використання компенсаційних коштів;
  • рішення уповноважених органів про нарахування допомоги.

Власники пошкодженого житла, які вже отримали грошову компенсацію, зобов'язані подати повідомлення про завершення ремонтних робіт, на які було виділено кошти. Це повідомлення можна подати через портал «Дія» або ЦНАП.

Після подання повідомлення спеціальна комісія перевірить наявність завершених ремонтних робіт відповідно до наданих коштів.

Яку грошову допомогу можна отримати за пошкоджене житло

У чек-листі, форму якого затверджено в постанові уряду, зазначено середню вартість робіт, які необхідно виконати для відновлення експлуатаційної придатності об'єкта. Таким чином, комісія визначатиме, скільки коштів може отримати людина.

QuoteМаксимальна сума компенсації — 200 тис. грн.

Розмір компенсації розраховуватиметься Комісією на основі формули, яка враховує різні фактори. Вони можуть включати регіон, де знаходиться знищений об'єкт, рік його спорудження, загальну площу об'єкта та інші відповідні параметри.

На що можна витратити отримані кошти «єВідновлення»

Отримані кошти українці можуть витратити лише на відбудову власних домівок. А саме — на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які можна оплатити в компаній, що є учасниками програми.

Як подати заявку на «єВідновлення» онлайн

Перед поданням заявки на компенсацію потрібно відкрити спеціальну картку «єВідновлення» в одному з банків-партнерів програми.

Треба повідомити про пошкодження майна в застосунку «Дія» (iOS чи Android) або через веб-сайт.

  1. Перейдіть у розділ «Послуги» та оберіть «єВідновлення».
  2. Необхідно надати повідомлення про стан пошкодженого житла. Якщо ви вже надали таке повідомлення, заповніть заяву про отримання компенсації. При заповненні заяви необхідно зазначити таку інформацію: чи було здійснено ремонт зруйнованого житла, якщо так, то якою мірою; чи належите ви до пільгової категорії, якщо так, то вкажіть відповідну інформацію; надайте свої контактні дані для зв'язку з вами, а також реквізити вашого банківського рахунку, на який здійснюватиметься виплата компенсації.
  3. «Дія» автоматично сформує заяву. Після формування відправте її на обробку, натиснувши кнопку «надіслати».
  4. За наявності співвласників житла необхідно отримати їхню згоду. Після заповнення заявки буде сформовано розділ «Згода співвласників». Натисніть кнопку «Надіслати запит» (вона знаходиться під ПІБ співвласника) і поділіться посиланням або QR-кодом зі співвласником, щоб він зміг поставити свій електронний підпис.

Далі залишається лише чекати на дзвінок від комісії місцевої влади, яка проведе огляд майна та визначить суму допомоги. Після прийняття рішення комісією ви отримаєте повідомлення у застосунку «Дія» про зарахування або незарахування компенсації. Гроші будуть автоматично переведені на карту «єВідновлення», яку вказали під час подання заявки.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉