Facebook Pixel

Яких фахівців шукають зараз у торгівлі та на яку зарплату

Сфера роздрібної торгівлі охоплює великий пласт спеціальностей — від продавців-консультантів та адміністраторів до IT-спеціалістів. Robota.ua та Асоціація ритейлерів України проаналізували, яка зараз ситуація у сфері та які зміни відбулися за два останні роки.

Швидкість відновлення ринку праці

QuoteГострий дефіцит претендентів спостерігається серед продавців-консультантів

Найбільш активний приріст вакансій почався у 2023 році. Цікаво, що у перші дні повномасштабного вторгнення максимальне падіння ринку не відбулося. Кількість вакансій у ритейлі зменшилась на 42%. Найбільший спад був пізніше, у квітні, тоді ми мали всього 17% від довоєнного рівня.

Період стабільного зростання кількості вакансій на сайті robota.ua — це січень 2023 року. Упродовж 2023 року кількість оголошень про пошук спеціалістів виросла до 94% від довоєнного стану. Станом на початок 2024 року маємо топ-5 міст за кількістю вакансій. З великою перевагою виграє столиця, на Київ припадає 33,5% усіх пропозицій. Подальший розподіл такий:

  • Одеса — 6,0%.
  • Львів — 5,3%.
  • Дніпро — 4,5%.
  • Харків — 3,3%.

Ситуація з вакансіями та кандидатами у сфері ритейлу

Сьогодні кандидатів все ще помітно більше у порівнянні з вакансіями. Наприклад, станом на грудень 2023 у Київській області було розміщено 33 тис. вакансій, а от резюме — 56 тис. Майже вдвічі більше.

Розподіл вакансій теж має свою градацію. Здебільшого шукають працівників у трьох ритейл-сферах:

  • У продуктовій
  • Сфері побутової техніки та електроніки
  • Аптечно-фармацевтичній сфері.

Є і сфери, що навпаки просідають. Найбільше — напрям одягу та взуття, товарів для тварин та меблів.

Гострий дефіцит претендентів спостерігається серед продавців-консультантів. Окрім продавців-консультантів серед вакансій, що мають максимальний попит, зараз касири, керівники магазинів та їх заступники, а також охоронці.

Вплив війни на рівень заробітних плат

На початковому етапі війна дуже вплинула на прибуток компаній і тому на заробіток працівників. Головна особливість нині — це різниця між пропозицією від роботодавців та бажанням пошукачів, яка помітно збільшилась.

На початку 2022 року середня зарплата, яку пропонували роботодавці, знизилась та складала майже 15,5 тис. грн. На цьому етапі розрив між пропозицією роботодавців і зарплатними очікуваннями кандидатів був не надто великим — до тисячі гривень. Проте далі розрив збільшувався, не дивлячись на те, що зарплати все ж зростали. Наприклад, у середині 2022 року роботодавці пропонували вже близько 17 тис. грн, проте бажаний заробіток спеціалістів був мінімум на 2 тис. більшим.

Зараз так само бачимо тенденцію до збільшення заробітних плат. Середня цифра у сфері ритейлу — 18,5 тис. грн. Однак на початку 2024 року різниця між очікуваннями пошукачів і середньою зарплатою, яку пропонують роботодавці в ритейлі, збільшилася майже на 3 тис. грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉