Facebook Pixel

Які міста відчувають проблеми з питною водою після підриву Каховської ГЕС

Приблизно о 3-й ночі війська рф підірвали греблю Каховської ГЕС, що забезпечувала питною водою низку регіонів півдня й центру України. Якою є ситуація з водою зараз у регіонах України – далі в матеріалі

Кривий Ріг, Нікополь, Марганець, Покров

У Нікополі, Марганці та Покрові місцева влада просить робити запаси води через стрімке падіння рівня води в Дніпрі. Міський голова Олександр Шаповал звертається до мешканців громади із закликом зробити запаси води, адже рівень води в Каховському водосховищі стрімко падає. З таким самим закликом звернувся до мешканців і міський голова Марганця Геннадій Боровик. Раніше з аналогічним закликом до мешканців Нікопольського району звернувся начальник РВА Євген Євтушенко. Однак поки що відключень у містах не спостерігається.

У Кривому Розі, де потреби міста у воді на 70% забезпечуються Каховським водосховищем, міська влада поставила завдання на 30% знизити рівень споживання води. Зокрема, підприємства закликають примусово зменшити споживання води під загрозою відключення. АрселорМіттал в7же заявив про тимчасове припинення роботи та переведення співробітників на віддалену роботу. Для населення тиск води буде знижуватися з 22:00 вечора до 05:00 ранку. Вода діставатиме лише перших поверхів будинків, плюс забезпечуватиметься проток і циркулювання. Також заборонено поливу зі шланга. У селах по дузі від Інгульця через низ до Софіївки подавання води буде лише з 08:00 ранку до 12:00 дня.

6 червня в Дніпрі Дніпропетровська облдержадміністрація спільно з Кабміном провела засідання Державної комісії ТЕБ і НС. На ній було оголошено, що розроблено проєктно-кошторисну документацію із забезпечення міст Кривий Ріг, Марганець, Покров і Нікополь сталим водопостачанням.

Херсонська область

Станом на 14:00, за даними Херсонської МВА, система водопостачання, окрім підтоплених районів, забезпечується в повному обсязі.

У північній частині Херсонської області (Нововоронцовка та Милівська громада) організовують підвезення води. Також через наслідки підриву Каховської ГЕС для півночі області планується облаштування нових свердловин.

Крим

Президент України Володимир Зеленський заявив, що знищення Каховської ГЕС загрожує позбавленню Криму води, адже саме це водосховище живило Північнокримський канал. Натепер, за даними видання «Крим.реалії», у Криму вистачає питної води. Кримські водосховища заповнені на 80%.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉