Facebook Pixel

Більше 750 років або десятиріччя. Чи є шляхи пришвидшити розмінування України

Нещодавно в зарубіжних ЗМІ час, необхідний для очищення України від мін традиційним способом, оцінили в 757 років. Щоб з’ясувати, чи існує більш швидка альтернатива очищенню землі від вибухонебезпечних предметів, The Page звернувся з запитом до ПРООН (UNDP) в Україні та інших експертів.

Як зменшити негативний вплив мінування на економіку України

«Ми працюємо з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством аграрної політики та продовольства, Міністерством економіки, а також з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН, щоб спробувати оцінити вартість забрудненої землі, а потім визначити пріоритетність землі, яка найважливіша з економічної точки зору. Тому мова йде не лише про площу, яка підлягає очищенню, але й про найбільш економічно важливі землі, які треба якнайшвидше знову почати використовувати», — розповів The Page про актуальний підхід до розмінування Пол Геслоп, керівник Програми протимінної діяльності ПРООН (UNDP) в Україні.

На думку Пола Геслопа, за наявності необхідних ресурсів, віддаючи пріоритет саме землі з найвищою цінністю, економічний вплив мін та нерозірваних снарядів в Україні можна досить швидко зменшити принаймні на 80% упродовж наступних 10 років. Проте, щоб очистити всю територію країни до останньої міни, може знадобитися ще багато років.

Які технології можуть пришвидшити розмінування в Україні

Серед технологій, які мають пришвидшити процес очищення від вибухонебезпечних предметів, у відповідь на запит The Page у «KSE Агроцентрі» назвали розмінування за допомогою роботизованих комплексів.

Quote«Такі машини для розмінування можуть розміновувати близько половини гектара за день, тоді як у команди з ручного розмінування на таку площу піде до двох місяців. Інші розробки, такі як ідентифікація потенційного мінування з використанням дронів, наразі є експериментальними і широко не застосовуються для цілей гуманітарного розмінування», — уточнили в «KSE Агроцентрі».
Техніка ДСНС. Фото: ДСНС

Техніка ДСНС. Фото: ДСНС

Тим часом в UNDP The Page повідомили, що вже тестують дрони та безпілотні апарати зі спеціальними датчиками для оцінки забруднення землі, завдяки яким без фізичного втручання можна буде перевірити до 1 тис. кв. км на тиждень.

Quote«Існує багато технологій, починаючи від різних методів пошуку, детекторів, пошукових систем, платформ для встановлення таких систем, машин для розмінування, машин для підготовки землі, які допомагають фахівцям працювати швидше та безпечніше. Є також системи виявлення за допомогою тварин, таких як мінно-пошукові собаки, використання новітніх компʼютерів та штучного інтелекту, нових навичок та методів», — перелічує Пол Геслоп.

Співрозмовник The Page прогнозує, що завдяки опануванню цих технологій Україна впродовж наступних кількох років стане світовим лідером з інновацій у гуманітарній протимінній діяльності.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉