Facebook Pixel

Як змінився ресторанний ринок України у 2023 — дослідження Poster

Як змінився ресторанний ринок України у 2023 — дослідження Poster

Як змінився ресторанний ринок України у 2023 — дослідження Poster

У 2023 році український ресторанний ринок продовжив адаптуватися до нових воєнних реалій, розбирався із поверненням майже всіх податкових перевірок та намагався втримати ціни. Про це — у новому дослідженні Poster.

З ресторанних проблем на головне місце вийшли найм та утримання команди. Нове слово, що частіше лунало на ринку, — інклюзивність.

Виручка, середній чек та відвідуваність закладів

Виручка закладів громадського харчування України у другому півріччі 2023 року зросла на 30% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року, відвідуваність — на 10%, а середній чек — на 18%.

Виручка

Виручка

Ресторани

У другій половині 2023 року найбільше зростання виручки у порівнянні із минулим роком показав сегмент ресторанів — на 37%. Середній чек закладів зріс на 23%, з 508 до 625 грн, відвідуваність — на 11%.

Середній чек

Середній чек

Кав’ярні

Сегмент кав’ярень збільшив виручку на 31% у 2023 році. Відвідуваність зросла на 9%, середній чек — на 20%, з 82 до 98 грн.

Відвідуваність закладів

Відвідуваність закладів

Кафе

Виручка сегмента кафе показала зростання на 26% у порівнянні із минулим роком. Середній чек зріс на 17% — зі 187 до 219 грн. Відвідуваність зросла на 7%.

Бари

Виручка сегмента барів зросла на 28% до 2022 року, середній чек на 12% — із 311 до 348 грн. Відвідуваність збільшилася на 15%.

Пекарні

Сегмент пекарень продемонстрував зростання виручки на 22% у порівнянні із 2022 роком. При цьому середній чек зріс на 17%, із 63 до 73 грн. Відвідуваність зросла лише на 5%.

Фастфуд

Виручка фастфуду зросла на 27%, середній чек — на 21%, зі 145 грн до 175 грн. Відвідуваність — на 5%.

Кальянні

Виручка кальянних показала зростання на 28% у порівнянні із минулим роком. Середній чек зріс на 18%, зі 413 грн до 488 грн. Відвідуваність зросла на 9%.

Основні виклики, рентабельність та команда

Дані, наведені в цьому розділі, ґрунтуються на анонімному анкетному опитуванні рестораторів зі всієї України. Опитування проведене в Telegram-медіа «Реве та стогне ресторатор» у грудні 2023 року.

Типи закладів

Типи закладів

Очікування vs реальність

44% опитаних рестораторів зазначають, що показники роботи закладів у 2023 році виправдали їх очікування. Водночас 40% мають протилежну думку. У 16% показники навіть перевищили очікування.

Очікування vs реальність

Очікування vs реальність

Найскладніше рестораторам у 2023 році було наймати та утримувати команди, тримати ціни на страви попри зростання цін, знаходити власну мотивацію для роботи та розбиратися з перевірками. Окрім цього, підприємців турбувала повна зміна ЦА, комунальні та корупція, низькі продажі та зміна поведінки покупців.

Найбільші складнощі

Найбільші складнощі

Рентабельність

38% рестораторів вимушені були стикнутися зі зниженням рентабельності бізнесу у 2023 році. Майже така ж кількість зазначає, що рентабельність їх закладів не змінилася. Чверть опитаних каже про зростання рентабельності.

Рентабельність

Рентабельність

Більш ніж половина опитаних мала середню рентабельність бізнесу у 10-20%, а 13% взагалі не отримували прибуток у 2023 році.

Середня рентабельність

Середня рентабельність

Фудкост

Майже половина опитаних рестораторів відзначили, що працюють з 30-35% фудкостом.

Фудкост

Фудкост

Команда

Кількість працівників

Кількість працівників

Більшість рестораторі змогли зберегти команду у 2023 році у тій же кількості, а 30% навіть залучили нових працівників.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉