Facebook Pixel

НАТО грає м'язами, щоб захистити Вільнюський саміт — Reuters

Кордон з Білоруссю в селі Канюкай. Фото REUTERS

Кордон з Білоруссю в селі Канюкай. Фото REUTERS

НАТО перетворило Вільнюс на фортецю, захищену сучасною зброєю, щоб убезпечити президента США Джо Байдена та інших лідерів Альянсу, які вже завтра зустрінуться на саміті лише за 30 км від паркану з колючим дротом на кордоні Литви з російським сателітом Білоруссю. Про це повідомляє Reuters.

Кордон з Білоруссю в селі Канюкай. Фото REUTERS

Кордон з Білоруссю в селі Канюкай. Фото REUTERS

Шістнадцять союзників по НАТО направили загалом приблизно 1 тис. військових для охорони саміту. Багато хто також надає передові системи протиповітряної оборони, яких бракує країнам Балтії.

Quote«Було б більш ніж безвідповідально залишити наше небо незахищеним, коли прибувають Байден і лідери 40 країн», — сказав президент Литви Гітанас Науседа.
Німецькі Patriot в аеропорту Вільнюса. Фото REUTERS

Німецькі Patriot в аеропорту Вільнюса. Фото REUTERS

Німеччина розгорнула 12 пускових установок Patriot, які використовуються для перехоплення балістичних і крилатих ракет або бойових літаків. Іспанія привезла систему протиповітряної оборони NASAMS, Франція надсилає самохідні гаубиці Caesar, Франція, Фінляндія та Данія базують військові літаки в Литві, а Велика Британія та Франція надають засоби боротьби з безпілотниками. Польща та Німеччина направили вертолітні сили спецоперації. Інші надсилають обладнання для боротьби з будь-якими потенційними хімічними, біологічними, радіологічними та ядерними атаками.

Для Науседи зусилля союзників із гарантування безпеки повітря під час зустрічі лідерів означають, що НАТО має терміново створити постійну протиповітряну оборону в країнах Балтії.

Quote«Ми думаємо про те, що станеться після завершення саміту, і ми будемо працювати із союзниками, щоб створити ротаційні сили для постійної охорони повітря», — сказав він журналістам.

Кордони й небо в безпеці

У селах поблизу кордону з Білоруссю місцеві жителі говорять, що почуваються в цілковитій безпеці попри пропозицію російського союзника розмістити на своїй території ПВК «Вагнера» та російську ядерну зброю.

Quote«Як ви гадаєте, «Вагнер» чи Білорусь могли б напасти на Литву, яка в НАТО? У них немає сміливості. НАТО є НАТО, і ми відчуваємо себе в безпеці, адже ми в НАТО. Чому ми маємо боятися цих білорусів? Якби Литва була одна, я б почувався інакше. Якби не членство в НАТО, тут уже могло б бути так, як в Україні», — говорять мешканці села Канюки, що за 1 км від Білорусі.
Німецькі Patriot в аеропорту Вільнюса. Фото REUTERS

Німецькі Patriot в аеропорту Вільнюса. Фото REUTERS

У Вільнюському аеропорту було помічено вісім німецьких ракетних установок Patriot, спрямованих у бік російського Калінінграда. Ще дві спрямовані на Білорусь. Усі пускові установки запрацювали з ранку п'ятниці.

Quote«Ви знаєте, де ви географічно розташовані, і ви дуже добре знаєте, звідки виходить загроза. Литва звернулася до нас із проханням про охорону саміту, а також НАТО звернулося по допомогу до Німеччини. Це наша відповідь», — сказав підполковник Штеффен Ліб, командир розгортання Patriot.

Потроєні безпекові зусилля

Литва втричі збільшила кількість прикордонників на кордонах Білорусі та росії на літо, додавши офіцерів із Латвії та Польщі. Дві країни також направили поліцію для допомоги в патрулюванні Вільнюса.

Кордон з Білоруссю в селі Канюкай. Фото REUTERS

Кордон з Білоруссю в селі Канюкай. Фото REUTERS

Прикордонна служба Литви готується до різноманітних провокацій. Там побоюються хвиль мігрантів на кордоні або військової техніки, яка може з'явитися раптово без пояснення причин.

Quote«Ситуація справді дуже напружена через агресію Росії проти України. Тож охорона кордону вже була на дуже-дуже високому рівні й до саміту», – сказав начальник прикордонної служби Рустамас Любаєвас.

На час саміту був відновлений прикордонний контроль на кордонах Литви з Польщею та Латвією.

Мер Вільнюса запропонував громадянам поїхати на відпочинок за межі міста, якщо вони хочуть уникнути перешкод, оскільки значну частину центру Вільнюса на час саміту буде закрито.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉