Facebook Pixel

Виплати ВПО: кого позбавлять допомоги вже з 1 серпня

Згідно з новими правилами, що набирають чинності в Україні з 1 серпня, допомога внутрішньо переміщеним особам (ВПО) призначатиметься лише на період у півроку. Це означає, що ВПО зможуть отримувати допомогу на шість місяців після того, як вони стали внутрішньо переміщеними особами. Однак, автоматичне продовження допомоги далеко не всім буде надано, і, ймовірно, для продовження отримання допомоги, внутрішньо переміщені особи будуть зобов'язані подавати повторні заяви або проходити додаткові процедури перевірки.

Норми прописано в постанові Кабінету міністрів від 11 липня «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб». OBOZREVATEL розповідає, кому не продовжать надання держдопомоги.

Це стосується виплат за проживання, про які йдеться. Згідно з новими правилами, що починають діяти в Україні з 1 серпня, надаються т.зв. допомога внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ці виплати становлять 2000 гривень на місяць на кожного дорослого в сім'ї та 3000 гривень на дитину чи людину з інвалідністю.

Виплати ВПО: кого позбавлять допомоги з 1 серпня 2023 року

Більшості переселенців із цієї дати автоматично продовжать вже призначену допомогу. Однак виплати зупинять таким категоріям:

  • ВПО, які повернулися в залишене місце проживання;
  • українці, які перебувають за кордоном понад 30 днів поспіль і до 1 серпня не повернуться на батьківщину (крім тих, хто має важливі підстави, наприклад, відрядження, лікування, похорон, суди тощо);
  • відбувають тюремне покарання, а також засуджено за злочин проти основ нацбезпеки або оголошено у розшук.


Подякувати 🎉