Facebook Pixel

Норму треба знати: скільки полуниці максимально можна їсти в день

Полуниця – смачна й корисна. Проте навіть у цієї корисної та дуже смачної ягоди, пік якої якраз припадає на червень, є рекомендована межа щодо вживання, а за надмірного споживання виникають певні ризики.

Скільки полуниці можна їсти в день

Як пише Medical News Today, фахівці радять вживати приблизно 1–2 склянки полуниці на день – це близько 8–16 великих ягід або 150–300 г. Як наголошують спеціалісти, достатньо приблизно 8 ягід щодня, або 200 г фруктів загалом для користі серця, мозку та обміну речовин. Саме така порція в необхідній кількості забезпечує організм вітаміном C, клітковиною, фолієвою кислотою, калієм і антиоксидантами, водночас не перевантажує шлунок.

Що буде, якщо переїсти полуниці

Найперший з ймовірних негативних сценаріїв – це порушення роботи кишківника. Висока доза клітковини (≈3 г на склянку) може викликати здуття, діарею або спазми. Крім того, зростає ризик алергії та непереносимості. Деякі люди чутливі до страв із полуницею – можуть виникати свербіж, висипання через гістаміни або саліцилати. У рідкісних випадках – навіть ангіоневротичний набряк.

Що приготувати з полуниці

В допустимій кількості полуниця – цілком безпечний продукт для вашого здоров'я та фігурі. І існує безліч страв, куди її можна додати як основний інгредієнт. Ось лише кілька ідей, як приготувати полуницю та з чим її подати.

Страви з полуниці:

  1. Полуничний торт або чізкейк – ніжний десерт із кремом або сирною масою.
  2. Фруктовий салат – полуниця добре поєднується з бананом, ківі, малиною, м'ятою та легким йогуртовим соусом.
  3. Млинці або вафлі з полуницею – зі збитими вершками, шоколадом або медом.
  4. Полуничне варення чи джем – класика на зиму.
  5. Полуниця з вершками або згущеним молоком – швидкий, але смачний десерт.
  6. Полуничне морозиво або сорбет – освіжає в спеку.
  7. Йогуртові боули або смузі-боули – для сніданку чи перекусу.
  8. Полунична пастила або мармелад – натуральні солодощі.

Напої з полуниці:

  1. Полуничний смузі – з бананом, молоком, йогуртом чи навіть вівсяним молоком.
  2. Домашній полуничний лимонад – кисло-солодкий і дуже освіжаючий.
  3. Полуничний мохіто – безалкогольний або з ромом, з м’ятою, льодом і лаймом.
  4. Полуничний коктейль – алкогольні (наприклад, дайкірі) чи безалкогольні.
  5. Фруктова вода з полуницею – просто додай ягоди в глечик з водою, м’ятою та льодом.
  6. Чай з полуничним сиропом або свіжими ягодами – холодний або теплий.
Подякувати 🎉