Facebook Pixel

ВАКС остаточно залишив Миколаївський глиноземний завод Дерипаски за державою

Апеляційна палата ВАКС ухвалила рішення стягнути на користь держави основні активи російського олігарха Олега Дерипаски. Загальна вартість майна сягає понад 10 млрд грн.

Про це пише Миколаївська правда

Серед конфіскованих активів одне з найбільших у Європі підприємств кольорової металургії — Миколаївський глиноземний завод.

У той же час Апеляційна палата ВАКС задовільнила скарги ПрАТ «Хустський кар’єр» та ПрАТ «Жежелівський кар’єр» а також компанії «Самста Лімітед» (Samsta Limited) на рішення ВАКС від 16 лютого 2023 року.

Цим рішенням в дохід держави стягувались по 100% ПрАТ «Хустський кар’єр» та ПрАТ «Жежелівський кар’єр».

Як майно Дерипаски було заарештовано на користь України

Олег Дерипаска як власник російського алюмінієвого холдингу «РУСАЛ» займається, зокрема, постачанням сировини для російської оборонки. У зв’язку із цим 12 жовтня 2022 року, президент України Володимир Зеленський підписав указ № 694/2022, який вводить у дію рішення РНБО від 12 жовтня про санкції проти російського олігарха Олега Дерипаски. Строк дії санкцій складає 10 років.

10 січня 2023 року Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про застосування санкцій у вигляді стягнення активів у дохід держави щодо російського олігарха Олега Дерипаски, який наближений до президента рф володимира путіна.

Уже 31 січня за клопотанням Офісу Генерального прокурора арештовано 1 млрд грн активів Миколаївського глиноземного заводу. До них увійшли 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки.

17 лютого Офіс Генпрокурора повідомив про націоналізацію Миколаївського глиноземного заводу разом із 350 іншими об'єктами нерухомості Дерипаски. Крім заводу йшлося про добувні компанії «Глухівський кар'єр кварцитів», «Хустський кар'єр» і «Жежелівський кар'єр». Загальна вартість майна складала понад 10 млрд грн.

У планах держави до кінця вересня 2023 року продати Миколаївський глиноземний завод. Про це у квітні 2023 року заявив голова ФДМУ Рустем Умєров.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉