Facebook Pixel

У Миколаєві відновить роботу глиноземний завод, що належав Дерипасці

Миколаївський глиноземний завод, що раніше належав російському олігарху Олегу Дерипасці, невдовзі відновить роботу. Однак для цього потрібно виграти апеляцію у ВАКС і дочекатися призначення менеджменту.

Про це на брифінгу 24 травня заявив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, передає Інше ТВ.

Quote«Це питання прораховано, але треба дочекатися рішення апеляційного суду та менеджменту для того, щоб можна було за деякий час анонсувати програму, що відбуватиметься. Над цим працюють уже пів року, є дуже гарні новини, скажімо так, але про це – згодом», – сказав Віталій Кім.

За словами Кіма, зараз на глиноземному заводі залишилося приблизно 300 працівників. Вони охороняють об’єкт і обслуговують шламові поля.

Quote«Натепер завод охороняється, не розкрадається. Ми тримаємо його на контролі, але я не можу вас запевнити, що шлам не буде пилити. Ми із цим боремося, і завод із цим бореться, бо він за свої кошти виплачує зарплати, він доглядав поля, він давав воду та електрику частині нашого міста, тому я вдячний заводу та людям, які там працюють», – зазначив Кім.

Як Миколаївський глиноземний завод перейшов від Дерипаски до держави

Олег Дерипаска як власник російського алюмінієвого холдингу «РУСАЛ» займається, зокрема, постачанням сировини для російської оборонки. У зв’язку із цим 12 жовтня 2022 року, президент України Володимир Зеленський підписав указ № 694/2022, який вводить у дію рішення РНБО від 12 жовтня про санкції проти російського олігарха Олега Дерипаски. Строк дії санкцій складає 10 років.

10 січня 2023 року Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про застосування санкцій у вигляді стягнення активів у дохід держави щодо російського олігарха Олега Дерипаски, який наближений до президента рф володимира путіна.

Уже 31 січня за клопотанням Офісу Генерального прокурора арештовано 1 млрд грн активів Миколаївського глиноземного заводу. До них увійшли 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки.

17 лютого Офіс Генпрокурора повідомив про націоналізацію Миколаївського глиноземного заводу разом із 350 іншими об'єктами нерухомості Дерипаски.

Яка подальша доля Миколаївського глиноземного заводу

У планах держави продати Миколаївський глиноземний завод. Про це у квітні 2023 року заявив голова ФДМУ Рустем Умєров.

Quote«‎Юридично в управління Фонду держмайна Миколаївський глиноземний завод ще не надійшов. Щойно отримаємо його в управління, плануємо швидко виставити на аукціон»‎, — сказав Рустем Умєров.

За словами Умєрова, продаж підприємства планується до кінця вересня 2023 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉