Facebook Pixel

Більше ніяких паперових даних: в Україні оновили закон про офіційну статистику

Верховна Рада України ухвалила в цілому проєкт закону № 5886 про офіційну статистику. Документ підтримали 255 народних депутатів.

У Міністерстві цифрової трансформації наголосили, що ухвалений закон пришвидшить отримання якісних даних і заощадить бюджет і людські ресурси. У 2021 році Мінцифри почало трансформацію Державної служби статистики, а все через застарілий закон про держстатистику, який існує з 1992 року.

Новий законопроєкт було розроблено на базі рамкового регламенту Євросоюзу, що дасть змогу максимально наблизитися до європейського законодавства у сфері статистики.

Наразі процес виробництва статистики в Україні досить тривалий і використовує застарілі системи, які ускладнюють опрацювання даних і доступ до них. Крім того, запити опрацьовуються досить довго, а інформація подається в різних форматах.

Quote«Під час повномасштабної війни всі урядові рішення, які впливають на життя громадян, мають прийматися ще швидше та ефективніше. Ухвалення нового Закону про офіційну статистику — логічний крок у цьому процесі. Усі дані мають бути доступними в режимі реального часу, ефективно отриманими та опрацьованими. Це дасть змогу швидко ухвалювати важливі рішення не тільки уряду, а й підприємцям, замість того щоб витрачати час на бюрократію», — заявив віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Ухвалений проєкт закону передбачає можливість створення IT-платформи з повністю автоматизованими та уніфікованими процесами.

Водночас документ визначає пріоритет використання наявних даних із різних державних реєстрів для зменшення звітного навантаження на респондентів.

Це зі свого боку пришвидшить отримання якісних даних і заощадить бюджет і людські ресурси.

Досить важливим моментом є те, що відтепер подання паперових звітів для збору статистичних даних юридичними особами буде заборонено. Тобто шлях України до побудови paperless-країни триває.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉