Facebook Pixel

Unilever у рф готова до мобілізації своїх співробітників

Британська компанія Unilever, лідер ринку споживчих товарів, дотримуватиметься російського закону про військовий обов’язок і готова до мобілізації співробітників у рф.

Так компанія відповіла на запит коаліції B4Ukraine, яка закликає західні компанії припинити роботу в росії, пише BBC.

Unilever заявила, що «категорично засуджує війну в Україні як жорстокий, безглуздий акт росії». Проте вона несе відповідальність за 3 тис. своїх російських працівників і дотримується «глобальних принципів, включно з безпекою та благополуччям наших співробітників».

Британська фірма, яка виробляє чи не пів сотні брендів товарів (від AXE та Dove до Knorr, Lipton і Hellmann`s, а також морозиво Klondike та Magnum), заявила, що їй «відомо про закон, який вимагає від будь-якої компанії, що працює в росії, дозволяти призов співробітників у разі їхнього виклику».

Quote«Ми завжди дотримуємося всіх законів країн, де працюємо», — підкреслює Реджінальдо Екліссато, директор із комерційних операцій і ланцюга постачань Unilever.

Компанія не розголошує, чи її російські співробітники вже були мобілізовані.

У 2022 році компанія сплатила до бюджету рф 3,8 млрд рублів ($36 млн), що є аналогічною сумі, як і попереднього року.

Чи планує Unilever виходити з рф

Для таких компаній, як-от Unilever, що фізично присутні в країні, «вийти непросто», жаліються в компанії.

Наразі Unilever розглядає три основні варіанти для свого російського бізнесу:

  1. Закрити підприємство з приблизно 3 тис. працівників, 4 виробничими майданчиками та головним офісом. Компанія не виключає, що в такому варіанті влада рф може конфіскувати її активи, і додає, що не має «права залишити наших людей у росії».
  2. Продаж бізнесу – але в Unilever не змогли знайти рішення, «яке уникає потенційної подальшої вигоди для російської держави та яке захищає наших людей».
  3. Третій варіант — працювати далі «з суворими обмеженнями, які було запроваджено в березні 2022 року».
Quote«Жоден із цих варіантів не є бажаним. Утім, ми віримо, що третій залишається найкращим, щоб уникнути ризику, що бізнес прямо чи опосередковано опиниться в руках російської влади, та захистити співробітників», – визнає Реджінальдо Екліссато.

У проєкті «Солідарність України», який є частиною B4Ukraine, відповідь Unilever назвали «приголомшливою».

Quote«Одного дня ви виробляєте морозиво, а наступного — готуєтеся на передову. Не можна сказати, що Unilever не пропонує своїм співробітникам різноманітний досвід роботи. Якщо це захист працівників, я б не хотіла дізнатися, як виглядає заподіяння їм шкоди», — говорить активістка Валерія Вощевська.

Нагадаємо, що на початку липня НАЗК внесло корпорацію Unilever до переліку спонсорів війни.

Подякувати 🎉