Facebook Pixel

«Укроборонпром» в рази збільшив випуск снарядів — ЕП

Акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість» (колишній «Укроборонпром») налагодило випуск снарядів українського виробництва.

Про це пише ЕП з посиланням на власні джерела.

За даними журналістів, виробництво снарядів в Україні зросло у декілька разів йде на десятки тисяч одиниць щомісяця. Якщо донедавна вітчизняні заводи отримували місячні контракти, то тепер вони завантажені замовленнями до кінця року.

Вітчизняні снаряди виробництва «Укроборонпрому»

Вітчизняні снаряди виробництва «Укроборонпрому»

Перші серійні «Укроборонпром» випустив у 2022 році. Вони були значно дорожчими за імпортні аналоги, тому уряд закуповував закордонну продукцію.

Через довготривалу відсутність замовлень українські підприємства не могли знизити ціни на продукцію, а нестача коштів не дозволяла модернізувати устаткування.

Проте у 2023 році ситуація змінилась на краще. Уряд та виробники досягли компромісу: спочатку держава контрактує вітчизняні снаряди, а вже потім — імпортні.

Компанії вибивають держзамовлення у влади

За словами співрозмовника ЕП з сектору ОПК, поліпшенню ситуації посприяли самі компанії. Вони змушені були вибивати держзамовлення у депутатів, в міністерствах та інших органах влади.

Він додав, що Міноборони досі купує здебільш іноземну зброю. З одного боку, це має сенс — військові отримують перевірені та якісні боєприпаси. З іншого — це порушує баланс між місцевими та імпортними виробниками.

Quote«Головна наша проблема — відсутність довготермінових контрактів з Міноборони зі зрозумілим механізмом фінансування. Саме це впливає на можливості сталого розвитку. Ми не можемо один місяць виробляти великі обсяги продукції, а два місяці простоювати», — сказав один з українських виробників бронетехніки.

Нагадаємо, у квітні «Укроборонпром» розпочав виробництво снарядів для танків.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉