Facebook Pixel

В Україні легалізували міцний крафт

В Україні легалізували міцний крафт

В Україні легалізували міцний крафт

Робота в правовому полі малих виробників міцних крафтових напоїв — це до 1000 нових робочих місць і мінімум €5 000 000 інвестицій у обладнання, будівництво та сировину.

Також за підрахунками Асоціації крафтових дистилерів України, за 1 рік узаконені виробники можуть вийти на такі показники:

  • Кількість вироблених пляшок (0,5 л) — 2 520 000 шт.
  • Валова виручка — 1 008 000 000 грн
  • ПДВ — 168 000 000 грн
  • Акциз — 67 190 000 грн
  • Податок на прибуток (20%) — 36 290 000 грн

Саме тому Асоціація останні три роки активно відстоювала право крафтовиків на легальну роботу. Про важливість узаконення діяльності малих виробників ішлося під час пресконференції, що відбулася в Києві 23 листопада — в день набуття чинності Закону № 3193-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва».

Власне, це — історична подія, що здатна припинити в Україні нелегальне виготовлення алкоголю, адже тіньовий ринок виробництва крафтового спиртового дистиляту наразі сягає близько 500 суб’єктів. Їхні річні обсяги виробництва сягають 1,5 млн пляшок, відповідно повз держбюджет щороку проходить повз 75 млн грн ПДВ, 39,99 млн грн акцизу та 16,2 млн грн податку на прибуток. Такі дані навела Катерина Камишева, голова Асоціації крафтових дистилерів України.

Quote«Одна з головних цілей зміни законодавства для легалізації роботи крафтових виробників дистилятів — спрощення умов отримання ліцензій і фінансова складова отримання дозвільних документів», — зазначила начальниця управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Людмила Хомічак.

Новий закон спрощує життя крафтярам

Також важливою подією експерти називають уведення в дію закону про географічні назви спиртних напоїв, оскільки він розмежував поняття «спиртний напій» і «спиртовий дистилят», а ще дав можливість:

  • визначити 44 категорії спиртних напоїв відповідно до європейського законодавства;
  • створити єдині принципи отримання ліцензій, реєстрації місць зберігання, звітності, поводження з відходами тощо.

Законодавчі нововведення, за словами Людмили Хомічак, дозволяють крафтовому виробнику спиртового дистиляту не проходити складну атестацію, щоб отримати ліцензію. Малим виробникам потрібно тільки підготувати декларації відповідності матеріально-технічної бази та надати документи до Держпродспоживслужби.

Крім того, закон № 3193-IX встановив вартість отримання дозвільних документів на виробництво спиртового дистиляту та алкогольних напоїв:

  • ліцензія на виробництво спиртового дистиляту — 780 грн;
  • ліцензія на виробництво алкогольних напоїв — 780 грн;
  • ліцензія на оптову торгівлю алкогольними напоями — 30 тис. грн на рік (замість 500 тис. грн) або ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями — 8 тис. грн на рік на кожен РРО.

Також у ньому прописані штрафні санкції:

  • за порушення законодавства, зокрема неподання чи несвоєчасне подання звіту, — 1020 грн;
  • за реалізацію понад 10 тис. дкл дистилятів протягом року — 200% вартості реалізованої продукції, але не менше ніж 17 тис. грн.

Зі свого боку, Ігор Марчук, голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Комітету ВР з питань економічного розвитку, відзначив, що нове законодавство допоможе відродити в Україні мистецтво виробництва дистилятів та перетворить його на потужну галузь. За його словами, економічна політика держави спрямована на стимулювання сімейного та крафтового виробництва.

Quote«Ми працюємо над розширенням лінійки крафтових товарів, які з часом конвертуються у відповідні законодавчі ініціативи. Парламент готується додати до чинних профільних законів про малих виробників дистилятів і малих виробників виноробної продукції законопроєкт про виробників пива і перетворить їх на крафтову тріаду алкогольних напоїв, які розвиватимуть українську гастрономічну етнокультуру і культуру споживання алкогольних напоїв», — додав чиновник.

Перспективи українського крафту

Також Ігор Марчук додав, що наразі Верховна Рада і Кабінет Міністрів вишукують фінансові стимули для розвитку переробки в Україні та створення продуктів із доданою вартістю. Власне, такий потенціал є у крафтового виробництва дистилятів, і щоб правильно та швидко його реалізувати, Асоціація крафтових дистилерів України надає низку послуг:

  • допомога в організації ліцензійного виробництва;
  • юридична підтримка та супровід;
  • дегустаційні конкурси, рейтинги;
  • форум, виставки, конференції;
  • маркетинг, консалтинг, реклама;
  • дослідження та аналіз ринку;
  • лобіювання законодавчих ініціатив;
  • освітня платформа;
  • міжнародні діяльність.

У найближчих планах Асоціації — класифікувати розміри винокурні за продажем готової продукції:

  • нано (до 1000 дал. продажів на рік);
  • мікро (до 1000 — 5000 дал. продажів на рік);
  • макро (до 5000 — 10 000 дал. продажів на рік).

В Асоціації впевнені – саме маленькі дистилерії є справжніми творчими лабораторіями з відродження автентичних рецептів та створення нових українських брендів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉