Facebook Pixel

Українська правозахисниця Олександра Матвійчук — одна з 25 жінок 2022 року за версією FT

Олександра Матвійчук, голова української правозахисної організації «Центр громадянських свобод», увійшла до списку 25 найвпливовіших жінок 2022 року за версією видання Financial Times.

QuoteАвтори списку назвали її «літописцем воєнних злочинів».

39-річна юристка та правозахисниця з початку повномасштабного вторгнення збирала докази воєнних злочинів росіян в Україні: бомбардувань, зґвалтувань, тортур, депортацій — через ЦГС.

Організація зафіксувала 27 тис. воєнних злочинів російських військ у 2022 році — від обстрілів шкіл і пологових будинків до тортур і страт. У жовтні її організація отримала Нобелівську премію мира.

Quote«Неочікувано для себе потрапила до рейтингу 25 впливових жінок світу від Financial Times. Я вдячна за підтримку нашої боротьби, за притягнення Путіна, Лукашенка та інших воєнних злочинців до відповідальності. Бо немає нічого більш потужного та впливового за запит мільйонів людей на справедливість. Особлива честь бути поряд із жінками Ірану, які борються за свободу та людську гідність», — так відреагувала на визнання сама Олександра Матвійчук.

«Центр громадянських свобод» — громадська організація, створена правозахисницею Олександрою Матвійчук у 2007 році. Вона моніторить й аналізує законопроєкти з погляду дотримання прав людини, стежить за діяльністю правоохоронних органів, судів і місцевої влади.

З-поміж іншого ЦГС здійснює громадський контроль над розслідуванням злочинів Євромайдану, документує переслідування в окупованому росією Криму, порушення прав людини та воєнні злочини в окупованій частині Донбасу.

Подякувати 🎉
Фотогалерея
Українська правозахисниця Олександра Матвійчук — одна з 25 жінок 2022 року за версією FT. Фото: ft.com

Українська правозахисниця Олександра Матвійчук — одна з 25 жінок 2022 року за версією FT. Фото: ft.com

Українська правозахисниця Олександра Матвійчук — одна з 25 жінок 2022 року за версією FT. Фото: ft.com Thumb