Facebook Pixel

У Києві проходять протести проти захоплення майна університету ім. Карпенка-Карого: ВІДЕО

5 вересня у Верховному Суді відбувається розгляд касаційної скарги ПРАТ «Зодча Діадема» щодо майна та земельної ділянки Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого.

Про це пише Ukrinform.

Близько 17:00 біля приміщення Верховного Суду зібралися пів сотні студентів з гаслами «Живи Кінокорпус», «Ні Будівництву, Так – освіті» та інші. Вони протестували проти забудови земельної ділянки, де розташовані навчальні корпуси Інституту екранних мистецтв та «Укркінохроніки».

Відео: 5 вересня 2023 року протести проти будівництва на території Інституту екранних мистецтв університету ім. Карпенка-Карого

Your browser doesn't support HTML5 video.

Як розпочався конфлікт за ділянку Інституту екранних мистецтв

Ділянка, яка належить Інституту та ДП «Укркінохроніки», підприємству, яке займається (або, принаймні, мало б займатися) збереженням цінних кіноархівів), розташована в елітній частині київського Печерська – на Євгена Коновальця. Ще у 2004-му керівництво підприємства підписало інвестиційний договір з компанією «Зодча Діадема». Фірма повинна була погасити борги підприємства і відремонтувати приміщення для «Укркінохроніки». Взамін – отримати право будувати поруч житловий комплекс. Щоправда, договір так і не був виконаний, не в останню чергу через те, що необхідних дозволів на будівництво отримати так і не вдалося. В подальшому розпочалася судова тяганина, кожен новий керівник «Укркінохроніки» заявляв про все ту ж наявність боргів. Лунали також і заяви про те, що інвестор не будуватиме тут житловий комплекс, а зведе кіномістечко. Втім, ніяких конкретних дій так і не було зроблено.

Далі у 2018 і 2019 рр. між ДП «Українська студія хронікально-документальних фільмів» та «Зодча Діадема» були підписані додаткові угоди від 13.03.2018 № 4, від 05.09.2019 № 5 та від 14.11.2019 № 6, згідно з якими ДП втрачає право на землю. Почалася довга судова тяганина, де врешті у квітні апеляційний суд підтримав позицію МКІП щодо неприпустимості відчуження земельної ділянки у Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. Однак «Зодча Діадема» вирішила надалі відстоювати свою правоту у Верховному Суді

Кому належить «Зодча Діадема»

За даними Bihus Info, фірма входить до оточення «смотрящего за Києвом» Дениса Комарницького.

Нагадаємо, що Суд за допомогою Київської прокуратури повернув кінотеатр «Молодіжний». Це будівля у Святошинському районі Києва площею 260 кв. м та вартістю понад 12 млн грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉