Facebook Pixel

У невизнаному Нагірному Карабаху оголошено про припинення вогню

20 вересня у Нагірному Карабаху оголошено про припинення вогню. Армію республіки розформують. Війська Вірменії будуть виведені.

Про це пише Reuters.

В рамках угоди вірменські військові, що залишалися, будуть виведені «із зони розгортання російського миротворчого контингенту» в Нагірному Карабаху, а озброєні підрозділи невизнаної республіки будуть розформовані, важка техніка виведена.

Домовленість, підкреслила влада невизнаної республіки, була досягнута «за посередництвом командування російського миротворчого контингенту, дислокованого в Нагірному Карабаху».

Планується, що 21 вересня у місті Євлах відбудеться зустріч представників вірменського населення Нагірного Карабаху та представників влади Азербайджану.

На ній, повідомила влада невизнаної республіки, обговорюватимуться «питання, поставлені азербайджанською стороною про реінтеграцію, забезпечення прав і безпеки вірмен Нагірного Карабаху, а також питання забезпечення життєдіяльності населення Нагірного Карабаху в рамках Конституції Азербайджану».

Наразі готується договір мирної угоди між Баку та Єреваном.

Азербайджан 19 вересня оголосив про початок «антитерористичних заходів локального характеру» у Нагірному Карабаху з метою «відновлення конституційного ладу» та розпочав обстріл території невизнаної республіки. Азербайджанська сторона наполягала, що удари завдаються лише по військових цілях.

Омбудсмен невизнаної республіки Гегам Степанян, своєю чергою, заявив, що до ранку 20 вересня в Нагірному Карабаху в результаті обстрілів загинули 32 особи, у тому числі 7 мирних жителів, понад 200 осіб, у тому числі 35 цивільних, зазнали поранень.

Це було продовження двох воєн між Вірменією та Азербайджаном за Нагірно-Карабахську автономію у 1991-1994 рр. та 2020 р. В останній Вірменія віддала Азербайджану території, які вона захопила в 1990-ті роки, частину території Нагірного Карабаху передали під контроль Баку, а в невизнану республіку ввели російські миротворчі сили.

Подякувати 🎉