Facebook Pixel

Як зміниться формування розрахунку пенсії у 2024 році

Мінімальна пенсія у 2024 році має зрости на 268 грн. Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович для The Page під час форуму International Sustainability Forum 2023 розповіла, як у наступному році планують переглянути систему формування пенсій.

Quote«Минулого року ми змінили і вперше проіндексували найнижчі пенсії, які по суті ніколи не індексувалися. Цього року ми хочемо піти ще далі і переглянути систему формування солідарних пенсій, щоби вирівняти справедливість», — каже Жолнович.

За словами міністерки, у чинному законодавстві немає справедливих параметрів формування пенсії. Люди, які виходять на пенсію з однаковими критеріями заробітку і трудового стажу в різні роки, отримують абсолютно різну пенсію через систему оцінювання стажу та вартості.

Quote«Ми вважаємо, що це несправедливо. Переформатовуємо солідарну пенсію в таку систему бального нарахування за двома критеріями: скільки ти вносив страхових внесків по відношенню до середньої заробітної плати в Україні і скільки років ти працював», — зазначила Жолнович.

Кількість балів та її вартість мають переглядатися щороку і зберегти співвідношення між різними вкладами пенсіонерів.

Подякувати 🎉