Facebook Pixel

Маск продає Старлінки не тільки росіянам, але й терористам в Ємені, Судані та інших країнах

Маск продає Старлінки не тільки росіянам, але й терористам в Ємені, Судані та інших країнах

Маск продає Старлінки не тільки росіянам, але й терористам в Ємені, Судані та інших країнах

Ефективність Starlink як засобу зв’язку робить послугу супутникового інтернету мішенню для зростаючої торгівлі на чорному ринку в усьому світі. Про це пише Bloomberg.

Starlink від SpaceX рекламує свій високошвидкісний Інтернет як «доступний майже в будь-якій точці Землі».

У реальному світі його охоплення поширюється на країни, де супутниковий сервіс Ілона Маска не має дозволу на роботу, включаючи території, де правлять репресивні режими.

Розслідування Bloomberg News виявило численні приклади незаконної торгівлі наборами Starlink і їх активації. Те, як вони провозяться контрабандою, і абсолютна доступність Starlink на чорному ринку свідчать про те, що зловживання ним є системною глобальною проблемою, що ставить під сумнів контроль компанії над системою з чіткими аспектами національної безпеки.

Starlink у громадянських війнах

У Ємені, який переживає десятирічну громадянську війну, урядовий чиновник визнав, що Starlink широко використовується. Багато людей готові кинути виклик ворогуючим фракціям, зокрема повстанцям-хуситам, щоб забезпечити термінали для ділового та особистого зв’язку та уникнути повільного, часто цензурованого Інтернет-сервісу, який зараз доступний.

Або візьмемо Судан, де громадянська війна призвела до звинувачень у геноциді, злочинах проти людяності та до того, що мільйони людей залишили свої домівки. За словами західних дипломатів, звичайний інтернет не працює протягом кількох місяців, а солдати воєнізованих Сил швидкої підтримки є одними з тих, хто використовує цю систему для матеріального забезпечення.

Quote«Це викликає глибоке занепокоєння, оскільки воно нерегульоване й очолюється приватною компанією. Немає жодної відповідальності за те, хто має до нього доступ і як він використовується», — сказала старша наукова співробітниця відділу міжнародних справ і питань безпеки в Австралійському інституті, незалежному аналітичному центрі в Канберрі Емма Шортіс.

Starlink надає широкосмуговий доступ до інтернету через мережу з приблизно 5500 супутників, які SpaceX почала розгортати у 2019 році. Маючи вже близько 2,6 млн клієнтів, Starlink має потенціал стати великим джерелом грошей для SpaceX, компанії, яка починалася як шлях Маска до реалізації його мрії досліджувати Марс і зараз стала найважливішим приватним підрядником космічної програми уряду США та домінуючою силою в національній безпеці.

Ілон Маск, який донедавна був найбагатшою людиною у світі, заявив, що буде встановлено обмеження на те, скільки грошей буде заробляти бізнес із послуг запуску SpaceX, тоді як Starlink може досягти доходу в $30 млрд на рік. Starlink планує запустити десятки тисяч додаткових супутників, щоб з’єднати місця, які надто віддалені для наземного широкосмугового зв’язку або які були відрізані через стихійні лиха чи конфлікти.

Але враховуючи проблеми безпеки навколо приватної американської компанії, яка контролює інтернет-послуги, SpaceX спочатку має укласти угоди з урядами кожної території.

Quote«Там, де їх немає, люди продовжують використовувати Starlink без належного дозволу — це цілком незаконно і, звичайно, не має бути дозволено, але це важко контролювати», — сказав африканський експерт з геопросторових питань, управління та ризиків Мануель Нтумба.

Чорний ринок Starlink зростає

У Центральній Азії, де угоди зі Starlink зустрічаються рідко, урядові репресії проти незаконних терміналів майже не вплинули на їх використання. Це призвело лише до підвищення цін на чорному ринку.

Quote«Якщо SpaceX отримує відомості про те, що термінал Starlink використовується санкційною або неавторизованою стороною, ми розслідуємо заяву та вживаємо заходів для дезактивації терміналу, якщо це підтвердиться», — заявила компанія в публікації на X у лютому.

Зростаючий чорний ринок Starlink з’явився в регіонах із неоднорідним зв’язком, де привабливість високошвидкісного, надійного інтернету в простому у використанні пакеті сильна як для компаній, так і для споживачів.

У багатьох відношеннях саме ефективність Starlink як інструменту комунікації зробила це таким чутливим питанням. Збройні сили США є замовником: ВПС випробовують термінали в Арктиці, називаючи їх «надійними та високопродуктивними».

Ці ж властивості зробили його життєво важливим для української армії в її захисті від вторгнення російських військ. SpaceX надала технологію Києву в перші дні російського вторгнення, і Starlink відтоді стала ключовою для української комунікаційної інфраструктури. Пізніше Міністерство оборони США уклало угоду зі Starlink про постачання в Україну обладнання, умови якої не були оприлюднені.

рф використовує Starlink

Потім у лютому цього року Україна заявила, що росія розгортає Starlink у своїх військових частинах. Двоє демократів Палати представників написали листа президенту SpaceX Гвінн Шотвелл, наполягаючи на претензіях України.

Quote«Наскільки нам відомо, жодні Starlinks не були продані росії прямо чи опосередковано», — написав Маск на X.

Саме невизначеність щодо того, де опиняються супутникові антени, викликає занепокоєння співробітників служб безпеки в усьому світі.

Quote«SpaceX повинна мати можливість запобігти використанню росією Starlink в окупованій Україні, оскільки в основному кожен окремий передавач можна ідентифікувати», — сказала директор монреальської компанії NorthStar Earth & Space Inc Кендіс Джонсон.
Подякувати 🎉