Facebook Pixel

В Україні підвищили тарифи на воду: де зросли ціни

На території України відзначається масове підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення з боку дрібних водоканалів. Проте, варто зазначити, що Кабінет міністрів України заблокував рішення про збільшення вартості води, яке передбачалося почати діяти з 1 липня 2023 року.

Про те, чому так сталось, розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Чому і де зросли тарифи на воду

Як зазначив експерт, тарифи на воду в країні дійсно підвищились. Це зробили українські дрібні водоканали, які не підкоряються Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Quote«І там є поділ. Великі водоканали піднімають тарифи, подаючи заявки до НКРЕКП, а малі водоканали приймають такі рішення на рівні виконкомів міськрад. Тому малі водоканали вже піднімали тарифи», — уточнив він.

Попри підвищення цін на цю комунальну послугу, це жодним чином не допомогло водоканалам вирішити питання боргів, адже у більшості з них налічується до 25 тисяч абонентів. Тоді як для беззбитковості водоканал повинен мати бодай 100 тисяч.

Фахівець переконаний, що питання необхідно вирішувати на іншому рівні. Щодо цін на водопостачання у великих містах, то до кінця поточного року тарифи не зростатимуть, вважає він.

Quote«Після того, як особисто президент і прем'єр-міністр порушили питання, що зростання тарифів водопостачання та водовідведення не актуальне, то я не думаю, що хтось зараз захоче порушувати це питання. Тому до кінця року тарифи водоканалів не зростатимуть», — додав Олег Попенко.
Подякувати 🎉