Facebook Pixel

Лікарка з Маріуполя, яка здала поранених бійців ЗСУ, отримала довічний термін увʼязнення

Довічне позбавлення волі заочно отримала лікарка-офтальмолог одного з медзакладів тимчасово окупованого Маріуполя Валентина Чехова. В ході війни вона перейшла на бік ворога і «здала» рашистам сімох поранених українських бійців, яких госпіталізували до місцевої лікарні, де вона працювала.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними слідства, окупанти на чолі з російським військовим з позивним «Осетин» захопили медзаклад і намагалися виявити бійців Сил оборони серед пацієнтів. Медперсонал лікарні завчасно знищив їхній формений одяг, документи та військову амуніцію та оформив оборонців Маріуполя як цивільних, які постраждали внаслідок інтенсивних бойових дій у місті.

Однак Чехова під час «палатного» обходу медичної установи разом з окупантами показала їм медліжка, на яких лежали госпіталізовані воїни ЗСУ.

Після цього рашисти ув’язнили важкопоранених українських захисників та вивезли їх до російської катівні, де вчиняли жорстокі тортури.

Крім того, встановлено, що зрадниця, крім військовослужбовців ЗСУ, «здала» «Осетину» інформацію про одного з лікарів, який намагався врятувати поранених бійців. Після цього окупанти забрали у чоловіка документи та автомобіль, загрожуючи йому «повільною смертю».

Лікареві вдалося врятуватися втечею в останній момент, під час перезмінки «вартових», які були встановлені російськими загарбниками навколо медичного закладу.

Quote«За результатами розслідування стало відомо, що за співпрацю з окупантами їхня співучасниця отримала «заохочення» у вигляді «призначення на посаду керівника офтальмологічного відділення» захопленої лікарніі», – йдеться у повідомленні.

На підставі зібраних доказів суд визнав Валентину Чехову винною за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та призначив їй заочно довічний термін ув’язнення.

Раніше The Page повідомляв, що першим російським солдатом, якого засудили до довічного ув'язнення за вбивство беззбройної людини, став 21-річний Вадим Шишимарін.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉