Facebook Pixel

Львівський суд призначив Іллі Киві 14 років позбавлення волі за держзраду

13 листопада Личаківський райсуд Львова засудив екснардепа від ОПЗЖ Іллю Киву до 14 років позбавлення волі. Його звинувачують у держзраді та закликах до зміни конституційного ладу.

Про це пише пресслужба суду.

Кива наразі перебуває у росії, а також був оголошений Україною у міжнародний розшук.

Що відомо про справу проти Іллі Киви

Наприкінці жовтня 2021 року Генпрокуратура відкрила щодо народного депутата Іллі Киви кримінальне провадження за ст. 111 Кримінального кодексу України «Державна зрада». Причиною стало привітання Кивою президента Росії Володимира Путіна з днем народження, у якому Кива назвав його «великим правителем».

6 листопада, коли в Україні відзначають День звільнення Києва від німецько-фашистських загарбників, Кива зняв відео, на якому розстрілює портрети Степана Бандери (лідера Організації українських націоналістів) та Романа Шухевича (командувача Української повстанської армії).

16 листопада 2021 року у Киви провели обшук правоохоронці. За його словами, проти нього заведено одразу декілька справ, з-поміж яких і про держзраду.

У 2023 році Іллі Киві оголосили підозру в публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу та пропаганді війни.

Чим відомий Ілля Кива

Кива є колишнім народний депутатом України 9-го скликання від забороненої партії ОПЗЖ.

До цього він пройшов декілька перевтілень. У грудні 2013 року Октябрський суд Полтави визнав Киву винним у хабарництві. Наступного року суд переглянув вирок та застосував закон України про амністію».

З 2014 року до 2019 року Кива позиціонував себе як українського патріота. За даними «Чесно», у 2014 році він був одним з керівників «Правого Сектору» та довіреною особою Дмитра Яроша на виборах президента-2014. У грудні 2014 року наказом міністра Авакова призначений заступником начальника УМВС України в Донецькій області, потім був переведений на аналогічну посаду у Херсонську область. У 2015 році очолив Департамент протидії наркозлочинності. У 2016 році звільнений з цієї посади.

У 2016 році як начальник ДПН МВС України публічно допустив можливість позасудового покарання злочинців. Дозволяв собі дискримінаційні висловлювання на адресу ЛГБТ, людей, що вживають наркотики, жителів окупованих територій, а також щодо розголошення персональних даних. Допускав порушення принципів презумпції невинності.

У липні 2020-го розслідувачі Bihus.Info з’ясували, що народний депутат Ілля Кива у 2019 році отримав 1,2 мільйона гривень доходу від здачі в оренду жомової ями в Полтавській області, яка в дійсності виявилася порослою бур’янами ділянкою. У жовтні 2020 року НАЗК розпочало повну перевірку декларації нардепа за результатами журналістських розслідувань.

У листопаді 2021-го в будинку надепа було проведено обшуки. Вони стосувалися кримінального провадження за частиною 1 статті 263: «носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу» через відео, яке народний депутат оприлюднив у жовтні.

В результаті Кива здав два нагородні пістолети – Glock-19 і АПС та дозволи на їхнє зберігання працівникам підрозділу контролю за обігом зброї ГУНП у місті Києві.

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну, втік до росії. 6 березня 2022 року генеральний прокурор Ірина Венедіктова оголосила про підозру Іллі Киві за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність) та ст. 111 (державна зрада). Також Іллі Киві оголошено підозру в публічних закликах до насильницької зміни влади, пропаганді війни.

14 березня 2022 року Кива з'являвся в ефірі пропагандиського шоу «#60хвилин», де звернувся до Путіна з проханням ліквідувати президента Зеленського та його оточення, пояснюючи, що «єдина можливість припинити це божевілля – ліквідація терористів». Наступного дня 335 депутатів Верховної Ради проголосували за позбавлення Іллі Киви депутатського мандата.

Наприкінці 2022 року СБУ знешкодила у Києві злочинне угруповання, яким з рф керував Кива. Учасники банди входили до громадського об’єднання «Патріоти за життя», яке підконтрольне Киві. До втечі нардепа в рф ці «патріоти» виконували його завдання зі здійснення провокацій під час масових заходів для розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні. Також їх залучали до так званої «фізичної підтримки» та охорони публічних виступів представників «ОПЗЖ», насамперед у центрі столиці.

Того ж року Указом Президента потрапив до санкційного списку РНБО, щодо осіб, які прямо або опосередковано підтримали військову агресію росії проти України.




Подякувати 🎉