Facebook Pixel

Суд Гааги вирішив, що Росія повинна виплатити $50 млрд колишнім власникам нафтової компанії ЮКОС

Апеляційний суд Гааги підтвердив, що Росія повинна виплатити $50 млрд за позовом колишніх акціонерів ЮКОСа. Він скасував рішення окружного суду, який раніше зняв відповідне зобов'язання. У Росії заявили, що оскаржуватимуть це рішення у Верховному суді Нідерландів.

Про це повідомила газета «Коммерсантъ».

Рішення Апеляційного суду Гааги остаточне, пояснив газеті «Ведомости» керуючий партнер московського офісу КА Pen & Paper Антон Іменнов. «Тепер рішення першої інстанції скасовано, а рішення Міжнародного арбітражу в Гаазі від 18 липня 2014 року набуває чинності, причому оскарження у Верховному суді Нідерландів по суті вже неможливе – залишилися лише процесуальні підстави для оскарження, але їх кількість є вкрай незначною. Оскільки рішення набуло чинності, вже в найближчому майбутньому можна очікувати нової низки арештів майна і активів Росії, що перебувають за кордоном», – сказав він.

Колишні акціонери ЮКОСа відновлять спроби арешту активів Росії в інших країнах після рішення апеляційного суду в Гаазі, повідомив «РБК» основний бенефіціар Group Menatep Limited (діє в інтересах колишніх мажоритарних акціонерів ЮКОСа) Леонід Невзлін. «Ми тепер маємо намір займатися імплементацією цього рішення у різних країнах, де є активи російської держави, арештом і вилученням цих активів на суму вже більше $50 млрд», – сказав він. На цей процес може піти близько 10 років, вважає Невзлін.

Контекст. У травні 2005 року колишніх керівників і співвласників ЮКОСа Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва засудили до дев'яти років позбавлення волі. Пізніше покарання пом'якшили до восьми років. У грудні 2010 року за «другою справою ЮКОСа» їх засудили на 14 років. 2013 року президент Росії Володимир Путін підписав указ про помилування Михайла Ходорковського.

У лютому 2005 року три пов'язані з колишніми акціонерами ЮКОСа компанії подали позови до Міжнародного арбітражу в Гаазі (МАГ) з вимогою стягнути з Росії близько $100 млрд.

У липні 2014 року МАГ ухвалив рішення, що російська сторона на початку 2000-х вчинила повномасштабну атаку на ЮКОС та її бенефіціарів з метою збанкрутувати нафтову компанію і заволодіти її активами, одночасно видаляючи главу компанії Михайла Ходорковського з політичної арени. Арбітраж зобов'язав Росію виплатити ексакціонерам ЮКОСа $50 млрд компенсації за експропріацію компанії. У червні 2015 року згідно з вердиктом третейського суду в Бельгії та Франції було накладено забезпечувальний арешт на майно, яке вважали російським.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉