Facebook Pixel

Війни непередбачувані: Столтенберг про ризики недооцінення росії та зброю Україні як єдиний шлях до миру

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг дав інтерв'ю агентству DPA, у якому розповів про те, як західні країни намагалися відмовити російського диктатора Путіна від повномасштабного вторгнення; як світ може пришвидшити перемогу України у війні та чого чекати від рф далі. The Page публікує головне.

Ми місяцями попереджали про війну: Столтенберг розповів, як НАТО намагалося відмовити Путіна від вторгнення

Генсек НАТО наголосив, що, лягаючи спати 24 лютого, точно знав, що зранку розпочнеться війна.

Quote«Це була дуже коротка ніч. Коли я лягав спати, я знав, що вони збираються вдертися, тому подумав, що було б непогано поспати кілька годин. Але не минуло й години, як мені зателефонував начальник штабу та підтвердив, що вторгнення почалося», — розповів він.

Столтенберг додав, що тоді вранці він негайно скликав Північноатлантичну раду, яка миттєво активувала плани оборони НАТО. Він наголосив, що «ми всі були готові», оскільки впродовж кількох місяців до вторгнення як НАТО, так і президент США Джо Байден невпинно попереджали світ про це.

За словами очільника НАТО, Альянс довго намагався відмовити російського диктатора від його планів.

Quote«Я пам'ятаю, росіяни сказали нам, що не мають планів вторгнення в Україну. Ми знали, що буде навпаки. Але плани можна змінюнити доти, доки вони не реалізовані, доки не покотяться танки, не підуть війська та не буде скинуто бомби. Ми до кінця вірили в дипломатію, але президент Путін не був зацікавлений у мирному рішенні», — додав він.

Військова підтримка України — найшвидший шлях до миру

Столтенберг наголосив, що більшість війн у світі завершуються за столом переговорів. Ймовірно, так буде й у російсько-українській війні, однак важливу роль у перемовинах відіграватиме реальна ситуація на полі бою.

Quote«Це може здатися парадоксом, але військова підтримка України – найшвидший шлях до миру. Тому якщо ви хочете мирного рішення через переговори, що гарантує перемогу України як незалежної демократичної держави, найкращий спосіб досягти цього — надати Україні військову підтримку. Так можна переконати президента Путіна в тому, що він не досягне своєї мети щодо встановлення контролю над Україною», — пояснив він.

Столтенберг додав, що Північноатлантичний альянс цілком підтримує право України на самооборону, а відтак і на удари по об’єктах на території агресора.

Також, за його словами, західні союзники безперестанку ведуть переговори щодо надання Україні більшого обсягу зброї та конкретних систем, включно з далекобійними, про які просить Україна.

Ми не маємо недооцінювати росію: Путін не відмовився від цілі захопити Україну

Столтенберг наголосив, що Путін так і не відмовся від своєї первісної мети. Україні варто бути готовою до затяжної війни та нових наступів російського окупаційного війська.

Quote«Вони (росіяни — The Page) мобілізували багато нових солдатів. Багато хто з них уже пройшов навчання. Вони продемонстрували готовність зазнавати хворобливих втрат і звертаються до інших авторитарних режимів, включно з Іраном, за додатковими боєприпасами та зброєю. Це ще не кінець. Війни непередбачувані, але ми маємо готуватися до довгого шляху й навіть до нових наступів росіян. Ми не маємо недооцінювати росію», — підсумував він.
Подякувати 🎉