Facebook Pixel

Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО: Столтенберґ їх прийняв, Анкара озвучила свої умови

У середу, 18 травня, посли Фінляндії та Швеції передали Генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенберґу заявки на вступ їхніх країн до Альянсу. Натепер до складу воєнного блоку входять 30 країн, останньою в березні 2020 року приєдналася Північна Македонія.

До такого кроку нейтральні досі країни підштовхнуло повномасштабне вторгнення росії в Україну. Напередодні, 17 травня, фінський парламент проголосував за приєднання до НАТО 188 голосами, проти 8. Того самого дня заявку на приєднання до воєнного блоку підписала й глава шведського Міністерства закордонних справ Анн Лінде.

Тепер заявки Фінляндії та Швеції за процедурою розгляне Рада Альянсу. Після цього їх мають ратифікувати всі 30 держав-членів блоку. Скільки країн у НАТО нараховуватиметься найближчими роками, зараз залежить від позиції Туреччини.

Як пише Bloomberg, турецька сторона озвучила вимоги, за умови виконання яких дасть свій дозвіл на вступ Швеції та Фінляндії до блоку. Йдеться про визнання ними Робочої партії Курдистану терористичною організацією; отримання Анкарою нової партії винищувачів F-16 та повторне її включення до програми постачань винищувачів F-35.

Країни НАТО у 2022 році з огляду на війну рф в Україні проводять низку масштабних навчань. До участі в деяких із них запрошують також Фінляндію та Швецію.

Контекст. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ раніше вже сказав, що в разі подання заявок Швецію та Фінляндію швидко й без проблем приймуть до Альянсу.

Також ми писали про те, що Україна має шанс стати членом НАТО без виконання Плану дій щодо членства, як Фінляндія та Швеція, адже це не обов'язкова частина процедури. В Угорщині раніше заявили, що не блокуватимуть вступ України до НАТО та ЄС.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉