Facebook Pixel

Мінагро Словаччини заборонило імпорт зерна з України: у чому причина

Уряд Словаччини 13 квітня затвердив заборону на оброблення імпортованого українського зерна, а також продаж продукції з українських зернових на внутрішньому ринку.

Про це йдеться в повідомленні відомства.

Словаччина називає причиною те, що в партії пшениці з України вагою 1500 тонн, що відправлялася на молотіння, було підтверджено наявність пестициду, забороненого у ЄС через можливу шкоду для здоров'я.

Quote«Міністерство сільського господарства та розвитку сільських територій разом із підпорядкованими організаціями забезпечить відбір зразків усього зерна та борошна з України, що вже зберігається в Словаччині», – зазначають у міністерстві.

Уряд Словаччини обіцяє передати результати аналізів усім країнам-членам ЄС й українському послу Мирославу Кастрану. Окремо це питання обговорять міністри сільського господарства країн «Вишеградської четвірки», а також Румунії та Болгарії на зустрічі в п’ятницю.

Quote«Міністерство сільського господарства та розвитку сільських територій Словаччини не рекомендує імпортувати будь-яке українське зерно та зернові продукти», – підсумовується в заяві без уточнення, на який строк вводиться обмеження.

Нагадаємо, що через блокаду росією портів на Чорному морі Україна шукає альтернативні шляхи збуту зерна, зокрема через Європу.

Велика кількість українського зерна, дешевшого, ніж вирощене у ЄС, опинилася в країнах Центральної Європи. Це негативно вплинуло на місцевих фермерів. Минулого тижня Польща оголосила, що тимчасово припинить імпорт українського зерна, щоб пом'якшити вплив на ціни, але транзит дозволить.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉