Facebook Pixel

Надихнутись Сергієм Параджановим можна з кавою в Сільпо

Надихнутись Сергієм Параджановим можна з кавою в Сільпо

Надихнутись Сергієм Параджановим можна з кавою в Сільпо

Тепер будь-хто може ознайомитися з легендарними фільмами та колажами Сергія Параджанова, його гастрономічними вподобаннями, а також із тим, як він надихнув Леді Гагу, Мадонну та Девіда Бові. Для цього мережа супермаркетів «Сільпо» створила інформаційний сайт, присвячений життю та творчості українського і вірменського маестро. В магазинах мережі відвідувачі зможуть насолодитися кавою з колекційних склянок із зображенням режисера. Основою їх дизайну стали ілюстрації художника Олександра Грехова.

Сергій Параджанов є найвизначнішим режисером українського поетичного кіно. Його фільм «Тіні забутих предків» очолює рейтинг «100 найкращих фільмів в історії українського кіно». На сторічний ювілей Параджанова стало відомо, що Нацкомісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам'яті реабілітувала його ім'я. Це відбулося через 50 років після його засудження.

Quote«Коли ми дізналися, що рішенням ЮНЕСКО 2024 рік визнано роком Сергія Параджанова, одразу вирішили, що хочемо надихнути українців дізнатися більше про цього видатного творця кіно. Дослідження його стилю життя показує, що Параджанова недаремно вважають найгастрономічнішим режисером світового кінематографу. Саме тому ми запустили просвітницький сайт, на якому українці можуть детальніше дізнатися зокрема про його любов до естетичної їжі та бенкетів. Обговорити з близькими найнесподіваніші факти з життя Параджанова можна за кавою в колекційних стаканах, на яких ми розмістили найвідоміші цитати режисера та його портрет», — говорить Катерина Огуряєва, директорка з маркетингу мережі супермаркетів «Сільпо».

Для наповнення сайту мережа супермаркетів співпрацювала з єреванським Музеєм Сергія Параджанова. Музей надав фотографії колажів митця та світлини намальованого Параджановим у 1974-1977 роках плаката до фільму «Тіні забутих предків». У межах проєкту створили низку освітніх роликів про життя режисера, фільми «Колір граната» і «Тіні забутих предків» та митців, натхнених Параджановим.

Quote«Фігура Сергія Параджанова — вічно жива статуя свободи України. Свободи абсолютної. Важко знайти в історії національного кіно та культури імʼя, навколо якого б точилася така кількість оцінювальних штампів і яке було б настільки недооцінене. А тим часом у світі Сергій Параджанов вважається найвідомішим режисером України, про нього пишуть книги, ставлять вистави, знімають документальні фільми, його художні відкриття сьогодні є джерелом для світової попкультури, її індустрії розваг. Роботи Параджанова — наче ключі до чорного ходу України. Завдяки своєму особливому відчуттю «українського» він створив національний код, вивівши його в «Тінях забутих предків». Проте став не тільки національним пророком, а й видатним художником світового рівня», — каже Андрій Алферов, режисер та кінознавець.

Портрети Параджанова та кадри з його фільмів склали основу дизайну колекційних кавових склянок. Для створення дизайну «натхненого» посуду ілюстратори переосмислили кадри зі стрічок «Колір граната», «Тіні забутих предків», ілюстрації Кори Церетелі та світлини режисера. У дизайні стаканів також використали цитату Сергія Параджанова «Найстрашніше — проґавити прекрасне!» та фразу «Я помщуся світу любов'ю».

Більше про життя Сергія Параджанова — його висловлювання, початок створення колажів, причини ув'язнення тощо — усі охочі можуть дізнатися на сайті проєкту.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉