Facebook Pixel

Железняк розкрив деталі схеми із закупівлею форми для ЗСУ

Народний депутат Ярослав Железняк розповів про ціни на одяг для ЗСУ, який Міністерство оборони України закупило в Туреччині у начебто турецької компанії. Дані свідчать, що дорогою в Україну куртки та штани подорожчали втричі.

Про це він розповів у Telegram-каналі.

23 серпня відбулось засідання Антикорупційного комітету ВРУ, на який запросили представників Міноборони та нардепів. Тема засідання — намагання розібратись в деталях закупівлі зимової військової форми для ЗСУ, які відбулись восени 2022 року. Раніше ЗМІ з'ясували, що до закупівлі причетна турецька компанія Vector Avia, і довели, що в Україну завезли літні куртки під виглядом зимових. Також питання виникли щодо ціни: під час перетину українського кордону вона виявилась утричі вищою, ніж під час виїзду з Туреччини.

За словами народного депутата, під час виступу представники Міністерства оборони підтвердили, що вони розпочали співпрацю з так званою турецькою компанією "Vector Avia", яка пропонувала постачання форми для українських військових. У межах цієї угоди відомство зробило повну передоплату в розмірі 30 мільйонів доларів. Після оплати, за їхнім твердженням, форму було надано, прийнято, й оформлено відповідні акти.

Quote«На запитання, чи перевіряло Міноборони цю компанію, сказали так. Що засновник і директор — громадянин із України, пан Плетньов, раніше ніколи не займався чимось подібним, не знали. Що сайт створено вже після підписання контракту, не знали. Потім теж про те, що фігурував у кримінальних справах щодо постачання форми, не знали», — ідеться в повідомленні.

Проте, згідно з висловлюванням Железняка, з'ясувалося, що подані Міністерством оборони документи виявилися фальшивими. Це є підтвердженням того, що компанія, яка, ймовірно, була задіяна в закупівлі, фактично не існує.

Quote«Показую, як працюють експортні декларації в Туреччині. Оприлюднюю інші документи, після яких зрозуміло, що інвойси в журналістському розслідуванні правдиві. А в Міноборони підробка. І переклад постачань дуже дивний. І податковий номер Міноборони»,додає Железняк.

Згідно з розповіддю народного депутата, Міністерство оборони зробило спробу спростувати цю інформацію, показавши зимову військову куртку, нібито надану турецькою фірмою. Проте швидко стало відомо, що цей одяг був вироблений іншим виробником.

Ярослав Железняк під час засідання показав приклад достовірних, з його слів, документів, які мали б супроводжувати товари. На думку нардепа, в Міноборони показали документи з ознаками підробки.

Політик опублікував таблицю, яка наочно показує різницю в цінах на одяг на двох кордонах. Зокрема, куртки та штани для бійців ЗСУ завозились у грудні 2022 року шістьма партіями. У кожній — від 2640 до 5820 од. одягу. І на кожній позиції — зростанні ціни утричі під час перетину кордону:

  • партія 1 грудня 2022 року — 5820 курток спершу (у Туреччині) коштували 174 600 дол., потім (в Україні) — 500 520 дол. (подорожчало у 2,8 раза);
  • 3 грудня 2022 року — 3060 курток та 2640 штанів спершу коштували 152 100 дол., потім — 429 480 дол. (у 2,8 раза);
  • 8 грудня 2022 року — 4900 курток спершу коштували 142 100 дол., потім — 421 400 дол. (у 2,9 раза).

І так — ще тричі під час завезення партій 9, 10 та 15 грудня 2022 року.

Під час засідання комітету представник Міноборони Денис Шарапов вирішив, як мінімум, довести, що куртки були все ж зимові. Для цього заніс до зали деякий виріб і демонстрував його якість. Тим часом один із членів комітету зауважив, що неможливо довести, що це виріб саме з тієї партії. Також наголосив, що доказами у цій справі є документи: «Показують куртку, а потрібні документи», — чути на відео, яке зробили під час засідання.

При цьому, у Міноборони дали відповідь на розслідування «Залізного нардепу».

Quote«Міноборони не здійснювало закупівлю форми для підрозділу ТрО ЗСУ, щодо якої проводиться розслідування», — пишуть в Телеграм-каналі.

У пресслужбі зазначили, що за матеріалами слідства, у 2022 році між військовою частиною та швейною фабрикою були укладені договори на поставку форменого одягу для військовослужбовців.

Quote«Підрозділи Міністерства оборони до даного процесу закупівлі: визначення потреби, пошуку виконавця, укладання договору та супроводу виконання технічних умов — НЕ ЗАЛУЧАЛИСЯ», — додали у дописі.


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉