Facebook Pixel

Сенат США ухвалив рекордний бюджет оборони, в якому $800 млн нададуть Україні

Сенат США ухвалив рекордний закон про оборону на суму $858 мільярдів. Із цієї суми $800 млн направлять на допомогу Україні. Законопроект має підписати Байден.

Сенат США у четвер ухвалив закон, що дозволяє рекордні 858 мільярдів доларів щорічних витрат на оборону, що на 45 мільярдів доларів більше, ніж було запропоновано президентом Джо Байденом, повідомляє Reuters.

Сенатори підтримали Закон про дозвіл на національну оборону, або NDAA, переважною більшістю голосів 83-11 двопартійних.

NDAA на 2023 фінансовий рік санкціонує військові витрати у розмірі 858 мільярдів доларів і включає збільшення заробітної плати військовослужбовців на 4,6%, фінансування закупівель зброї, кораблів і літаків, а також підтримку Тайваню, який стикається з агресією з боку Китаю, та України — у боротьбі з вторгненням з боку Росії.

NDAA не має останнього слова щодо витрат. Законопроекти про дозвіл створюють програми, але Конгрес має ухвалити законопроекти про асигнування, щоб дати уряду законні повноваження витрачати федеральні гроші.

Очікується, що законопроект про фінансування уряду до 30 вересня 2023 року (кінець фінансового року) буде ухвалено Конгресом наступного тижня.

Контекст. Раніше у грудні Білий дім анонсував новий пакет військової допомоги Україні для її протистояння російському повномасштабному вторгненню. Він оцінюється в $275 млн. до складу чергового пакету військової допомоги від США: 80 тис. снарядів для гаубиць; додаткові ракети для реактивних систем залпового вогню HIMARS (кількість не вказана); позашляховики HMMWV; системи протидії дронам; електрогенератори та інше обладнання.

Подякувати 🎉