Facebook Pixel

На саміт миру в Швейцарію прибули лідери понад 90 країн світу

На саміт миру в Швейцарію прибули лідери понад 90 країн світу. Фото: Reuters

На саміт миру в Швейцарію прибули лідери понад 90 країн світу. Фото: Reuters

Лідери вже понад 90 країн світу прибули до курорту Бюргенсток у Швейцарії на Саміт миру, який проходитиме з 15 по 16 червня 2024 року. Серед учасників – віце-президентка США Камала Гарріс, президенти та інші лідери країн Євросоюзу, Південної Америки, Близького Сходу та Азії.

На саміті очікують також представника Саудівської Аравії високого рангу: Зеленський у середу приїхав до королівства на зустріч з саудівським наслідним принцом Мохаммедом бін Салманом у середу.

Мирну конференцію офіційно ігнорують росія та Китай. Проте союзники рф – Індія, Туреччина та Угорщина – мають бути присутніми, звернув увагу Reuters.

Напередодні, у п’ятницю, володимир путін проголосив власний план закінчення війни, точніше, ультиматум: поступитись чотирма частково окупованими областями, відвести війська та відмовитись від планів на вступ в НАТО. Ці «пропозиції» Україна, США та НАТО жорстко відхилили.

Україна запропонувала для розгляду на мирній конференції план припинення війни з 10 пунктів. Також у програмі – протидія ядерній загрозі, світова продовольча безпека, свобода судноплавства, а також гуманітарні потреби України.

В проєкті підсумкової декларації саміту, за даними The Guardian, увагу зосереджено на важливості дотримання принципів ООН щодо підтримки та поваги суверенітету та територіальної цілісності, а росія визначена агресором.

На саміт миру в Швейцарію вислухати Зеленського прибули лідери понад 90 країн світу. Фото: Reuters

На саміт миру в Швейцарію вислухати Зеленського прибули лідери понад 90 країн світу. Фото: Reuters

Що про саміт миру в Швейцарії кажуть світові політики

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав цю подію важливим кроком до прогресу. «Буде обговорюватися багато питань миру та безпеки, але не найголовніші. Це завжди було в плані».

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що саміт має на меті донести до географічно віддалених країн масштаб загрози для світу з боку москви.

Quote«Це досить примітно, що майже 100 країн приїхали на мирний саміт, у якому не бере участі головний призвідник конфлікту», – вважає Макс Бергманн, колишній чиновник Держдепартаменту США.

«Саміт ризикує показати межі української дипломатії. Тим не менш, це також шанс для України нагадати світові, що вона захищає принципи Статуту ООН», – сказав Річард Гоуен, директор Міжнародної кризової групи ООН.

Quote«Зрозуміло, що на даний момент, у геополітичному плані, для Китаю особливі відносини з росією мають пріоритет над будь-якими іншими міркуваннями», – пояснив Бернардіно Регаццоні, колишній посол Швейцарії в Китаї.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉