Facebook Pixel

Projector та Довженко-Центр запускають курс про українську анімацію — усі кошти на відновлення архівних плівок

Projector та Довженко-Центр запускають курс про українську анімацію — усі кошти на відновлення архівних плівок

Projector та Довженко-Центр запускають курс про українську анімацію — усі кошти на відновлення архівних плівок

Projector Creative & Tech Institute спільно з командою Національного центру Олександра Довженка створили відеокурс «Коротка історія української анімації». Студенти, найперше, дізнаються, що анімаційна індустрія в Україні існує і працює понад століття та здатна приваблювати й захоплювати сучасних глядачів.

Автори розповідають, що за допомогою курсу можна буде поглибити знання не лише про анімацію, а й про українську культуру загалом — за яких контекстів її творили та творять зараз. Основою дослідження є анімаційна колекція, яку зберігають у Довженко-Центрі в Києві. Студенти вивчать періоди української анімації, особливості кожного з них, переглянуть ексклюзивні фрагменти стрічок та фільми, які дозволять глибше проаналізувати історію індустрії.

Куратори курсу:

Альона Пензій, кінознавиця, кінокритикиня, культурна менеджерка; з 2018 року працює у Довженко-Центрі, з 2021 року — на посаді провідної кінознавиці; також є організаторкою ретроспектив української анімації на міжнародних та українських майданчиках;

Олег Оліфер, популяризатор та дослідник українського кіно й анімації; з 2021 року є комунікаційним менеджером Довженко-Центру.

З програми курсу слухачі дізнаються більше про 5 періодів історії української анімації:

  • виникнення у 1920–1940 роках: реклама, пропаганда та дитячі історії у перших творах, труднощі й сутички з радянською владою;
  • друге народження в 1950–1970 роках: від смерті Сталіна до впливу європейських анімаційних режисерів та Волта Діснея;
  • застій та розквіт у 1970–1980-х: як в українській анімації знаходилось місце для національних тем, критики системи й державних пропагандистських замовлень;
  • перебудова і незалежність у 1985—2004 роках: від зміни і колапсу радянської політичної системи до викликів після здобуття й у перші десятиліття незалежної України;
  • сучасна українська анімація: як економічні кризи, революції та війна впливають на аніматорів та які теми домінують у їхніх творах сьогодні.

Усього відеокурс містить 6 лекцій. Зареєструватися на курс можна вже зараз, але доступним на сайті Projector він буде 30 жовтня 2023 року. Для тих, хто зареєструється на курс до цієї дати, діятиме знижка 5% — промокод надійде у листі після реєстрації.

Вартість курсу становить 1500 гривень. Усі кошти будуть спрямовані на відновлення архівних плівок українських мультиплікаційних творів у Довженко-Центрі.

Курс доступний за посиланням.

Подякувати 🎉