Facebook Pixel

Sense Bank збільшив портфель вкладів на 29,7 млрд грн після націоналізації

Sense Bank за пів року після націоналізації збільшив портфель вкладів на 29,7 млрд грн.

22 липня 2023 року держава в особі Міністерства фінансів набула у власність 100% акцій Sense Bank. За цей час фінустанові вдалося не просто стабілізувати роботу, сформувати менеджмент, а й вийти на високу динаміку зростання усіх основних бізнес-показників.

Лише у перший день після націоналізації приватні клієнти відкрили у банку вкладів на понад 300 млн грн, що вдвічі більше за показники попереднього дня.

Як змінилися залишки коштів з 21 липня 2023 року по 22 січня 2024 року:

  • на рахунках юридичних осіб збільшилися на 121%, до 48,6 млрд грн;
  • на рахунках бізнесу та фізичних осіб — на 29,7 млрд грн, до 95,4 млрд грн.

Які зміни відбулися в роботі банку?

Постійне оновлення застосунку Sense SuperApp та запуск нових важливих функцій для ФОП у додатку допомогли лише за останні кілька місяців минулого року збільшити клієнтську базу фізичних осіб-підприємців на 2 тис.

Було відновлено повноцінне кредитування фізичних осіб за усіма роздрібними програмами.

У листопаді банк приєднався до пільгової іпотечної програми «є-Оселя», допомагаючи українцям придбати власне житло у кредит до 20 років за ставкою 3% або 7% річних.

Sense Bank восени 2023 року відновив кредитування бізнесу за пільговою держпрограмою «5-7- 9%» і зараз активно фінансує підприємців. Від моменту приєднання до програми у жовтні минулого року кредитний портфель за програмою зріс на 30%.

Протягом липня-грудня українці придбали у мобільному банку Sense SuperApp ОВДП та військових облігацій на майже 3,3 млрд грн, що становить 63% від річного обсягу купівлі держоблігацій у застосунку банку фізичними особами.

Sense Bank пройшов оцінку стійкості Національного банку та станом на грудень 2023 року мав норматив достатності понад необхідний рівень. За попередніми розрахунками, за підсумками роботи у 2023 році Sense Bank отримає прибуток понад 5 млрд грн.

Раніше The Page повідомляв, що на 1 жовтня 2023 року прибуток Sense Bank становив 5,626 млрд грн. Показник адекватності основного капіталу (Н3) становив 16,77% за нормативу НБУ 7%, а норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2) — 16,82% за нормативу 10%.

Крім того, у вересні 2023 року національне уповноважене рейтингове агентство «Експерт-Рейтинг» підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг Sense Bank на рівні uaAA за національною українською шкалою. Банк з рейтингом uaAAА характеризується найвищою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими фінустановами.

Подякувати 🎉