Facebook Pixel

З 10 березня польскі фермери розпочнуть блокування пунктів пропуску «Гребенне» — «Рава-Руська»

Польські фермери анонсували 10 березня нове блокування поблизу пункту пропуску «Гребенне», що навпроти українського пункту «Рава-Руська».

Про це відомо з документа, опублікованого на сайті міського офісу міста Любича-Королівська Люблінського воєводства, пише Громадське.

Організатори все ще виступають проти «зеленої угоди» та домагаються обмеження імпорту агропродовольчої продукції з-за меж ЄС, зокрема з України. Заявлено, що в акції візьмуть участь близько 100 людей.

Страйки на польському кордоні: що відомо станом на 5 березня

Нагадаємо, що з 3 листопада 2023 року польські перевізники блокували усі пункти пропуску на українському кордоні. Зокрема, були заблоковані переїзди для українських вантажівок через Дорогуськ, Гребенне і Корчову. Причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

15 листопада Мінрозвитку України разом з представниками Мінінфраструктури Польщі та директоратом Єврокомісії з питань транспорту та мобільності у польському Дорогуську домовлялися про розблокування кордону. Поляки вимагають повернутися до системи дозволів, але Україна не може виконати ці вимоги. ЄС у цьому питанні підтримує Україну.

16 листопада 2023 року словацькі перевізники приєдналися до поляків і не пропускали українські вантажівки через кордон з 14 по 15 годину. Утім, це не вплинуло на роботу Закарпатської митниці: як і раніше, 250 вантажівок проїхали через кордон.

З 23 листопада страйк розповсюдився на переході «Шегині — Медика».

Станом на ранок 10 грудня у Польщі біля українського кордону стояли майже 3,5 тис. вантажівок.

З 11 по 17 грудня польські перевізники розблокували п/п «Ягодин — Дорогуськ». Однак уже 18 грудня вони повернулись до блокади цього пункту пропуску.

З 4 по 6 січня 2024 року польські фермери проводили протест на п/п «Шегині Медика». У суботу, 6 січня, близько 21:00 поляки розблокували пункт пропуску «Шегині Медика». З 15 січня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок у бік України біля пункту пропуску «Медика — Шегині».

17 січня о 13:00 польські перевізники призупинили свій протест та розблокують кордон. Це стало результатом домовленостей перевізників з Мінінфраструктури Польщі.

9 лютого польські фермери розпочали блокування на пунктах пропуску «Медика — Шегині», «Гребенне — Рава-Руська» та «Дорогуськ —Ягодин». Також місцеві фермери заявили про намір від сьогодні, з 9 лютого, у пункті пропуску «Хрубешув — Володимир-Волинський» (ст. «Ізов») перешкоджати перевантаженню українських сільськогосподарських товарів із залізничного на автомобільний транспорт і переміщенню їх на термінали по станції Хрубешув.

10 лютого польські фермери ненадовго розблокували п/п «Медика — Шегині».

13 лютого Польські фермери розпочали страйк ще на двох пунктах пропуску — «Зосин — Устилуг» та «Угринів — Долгобичув».

15 лютого українське громадське об’єднання «Перевізники західного регіону» почало блокування польських вантажівок, що прямують з-за кордону на пункті пропуску «Ягодин»

20 лютого польські фермери заблокували усі пункти пропуску на кордоні між Польщею та Україною.

Поблизу пункту пропуску «Медика — Шегині» польські протестувальники посилили протести. Фермери перекрили залізницю та розсипали збіжжя з вантажного вагону на колії.

Увечері 20 лютого стало відомо, що польські протестувальники послабили обмеження руху легкових автомобілів та автобусів на трьох пунктах пропуску. Йдеться про «Хребене — Рава-Руська», «Зосін — Устилуг» та «Долгобичув —Угринів».

1 березня польські фермери розпочали страйк на кордоні з Литвою. Це робиться з метою посилити тиск на польську владу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉