Facebook Pixel

Розмінування: піротехніки перевірили 18 тис. кв. км українських земель у 2023 році

За 2023 рік сапери ДСНС, ДССТ та приватні оператори перевірили 18 тис. кв. км потенційно замінованих земель. 208 тис. га повернули у використання аграріям. Такі результати протимінної діяльності в Україні за 2023-й, повідомили у Міністерстві економіки.

Quote«2023 рік ми починали не дуже втішно – жодної важкої машини для розмінування, 6 операторів протимінної діяльності, 1,5 тис. саперів. У 2024-му у нас майже 30 машин, 26 операторів та понад 3 тис. саперів. Партнери запевняють, що готові інвестувати в розмінування України майже €500 млн», – зазначила перша віцепрем'єр-міністерка Юлія Свириденко.

Скільки українських земель замінували у 2023 році

  • 18 тис км² полів, лісів та акваторій фахівці протимінної діяльності повернули людям у використання;
  • 274 тис. га сільськогосподарських земель (58% від чотирирічного плану) обстежили сапери ДСНС, ДССТ;
  • 208 тис. га з земель повернули у використання аграріям.
Quote«Якщо брати середню по країні врожайність пшениці у 2023-му, то на повернених землях можна виростити майже мільйон тонн зерна. Це понад $225 млн (8,4 млрд грн), якщо продавати збіжжя за кордон. Чи приблизно 750 тис. тонн борошна, якщо зерно переробити в Україні», – розповідає Свириденко.

«Ми знову мали на столах херсонські кавуни, миколаївські помідори та перець. Розмінування цих земель дозволило забезпечити нас овочами. А кутя чи пампухи, які ми куштували на Різдво, можливо, зроблені з пшениці, вирощеної на звільнених від мін землях Харківщини, Київщини, Чернігівщини і Сумщини», – підкреслює перша віцепрем'єр-міністерка.

Як в Україні проводять розмінування:

  • Нацстратегія протимінної діяльності – головний документ, який визначить напрями політики у цій сфері, зараз на фінальному етапі погодження.
  • На 2024-й у держбюджет заклали 3 млрд грн на компенсацію аграріям, які купуватимуть послуги з розмінування.
  • Українські виробники почали виробництво машин для підготовки ґрунту до розмінування. Такі машини вже працюють на Харківщині.
  • Масштабується виробництво машин для перевезення вибухівки, іншої спецтехніки та міношукачів.
  • Україна залучає алгоритми складання мап забруднених земель, в тому числі за знімками з космосу, за допомогою дронів, технічних приладів та штучного інтелекту.
Quote«Мета – протягом 10 років повернути у використання 80% потенційно замінованих територій», – зазначає Свириденко.

Подякувати 🎉