Facebook Pixel

Контрабанда підроблених цигарок американських брендів з України обурює G7

Контрабанда підроблених цигарок американських брендів з України обурює G7

Контрабанда підроблених цигарок американських брендів з України обурює G7

Міжнародні партнери України звернули увагу на масштаб контрабанди підроблених цигарок відомих брендів (включаючи Marlboro) з України до ЄС. Про це йшлося минулого тижня на круглому столі в Києві: представники країн G7 та донорів обговорили з депутатами та експертами проблеми нелегального обороту підакцизних товарів.

Про що звітували представникам G7 та міжнародних донорів

Парламентська ТСК з питань економічної безпеки 9 лютого представила своє бачення, як знайти більше грошей в держбюджет, представникам посольств країн-партнерів та міжнародних фінансових організацій.

Звіт готували як нардепи, так і експертні організації ЦЕС та CASE, а також бізнес-асоціації ACC, EBA та Ukrainian Oil and Gas Association.

Quote«На конкретних прикладах показували проблеми нелегальних ринків та шляхи їх вирішення. Особливо на прикладах «роботи» БЕБ і інших правоохоронних органів», – коротко написав Ярослав Железняк, голова комісії.
Кетрін Крофт, представниця посольства США — справа на фото.

Кетрін Крофт, представниця посольства США — справа на фото.

Контрабанда підроблених цигарок американських брендів з України обурює G7

Контрабанда підроблених цигарок американських брендів з України обурює G7

Кетрін Крофт, представниця посольства США — справа на фото. Thumb Контрабанда підроблених цигарок американських брендів з України обурює G7 Thumb
Quote«Щиро сподіваємось, думки спільноти буде почуто, а факт зростання тіні – відійде в минуле», – прокоментували в EBA.

Чому тютюнова фабрика в Гощі привернула увагу послів G7

Проте журналіст Євген Плінський написав про те, що не згадано у стислих звітах учасників: представниця посольства США Кетрін Крофт не тільки слухала звіт, але й була «однією з головних дійових осіб цього заходу».

Quote«Офіційно – вона радниця з економічних питань, а неофіційно – головний представник США з питань української корупції», – пояснює Плінський.

Журналіст вважає цей круглий стіл «чорним лебедем» для тютюнової мафії».

Він нагадує, що в день події на Чернівецькій митниці ДБР та митники затримали дві газові цистерни з 335 паками підроблених цигарок Marlboro, «які на контрабандний експорт виготовляє тютюнова фабрика «Гоща».

ТОВ «УКРАЇНСЬКЕ ТЮТЮНОВЕ ВИРОБНИЦТВО» в селищі Гоща Рівненської області після початку повномасштабного вторгнення стало центром виробництва контрафактного тютюну, включаючи й арештоване обладнання компанії «Юнайтед Тобако», яку офіційно закрили у 2022 році.

Плінський звернув увагу, що раніше для контрабанди до ЄС українські контрафактні виробники обирали цигарки illicit whites, тобто невідомі марки. В звітах митниці згадуються Jin Ling, Credo, Lifa, Compliment, Marble тощо. Для них навіть підробляли акцизні марки, іноді маркували як Duty Free.

Quote«А тут вперше удар по брендових підробках. В Німеччині таке Marlboro коштує 8,5 євро. Собівартість фабрики «Гоща» – 10-15 грн. Нелегальні виробники «поплутали береги», — підкреслює Плінський.

Газовоз з Marlboro показово зупинили на кордоні саме в день круглого столу.

Quote«І це проблема для всієї країни, адже вкидання на ринок таких виробів стало прямим ударом по міжнародних компаніях, які не просто є економічними важковаговиками, а мають інструменти впливу на рівні посольств, та влади за межами України», – додав журналіст.

Він зауважив, що після того, як до боротьби з нелегальним ринком долучилися спецпредставники США та посли G7, правоохоронці активізували зусилля. Телеграм-канали, які продають нелегальні сигарети, припиняють продажі або видаляють сторінки.

ДБР викрило контрабанду цигарок у цистерні з-під пального – відео

Хто перемагає в боротьбі з контрафактом

В звіті парламентської ТСК йдеться, що у 2023-му завдяки її роботі:

Голова ТСК Ярослав Железняк в коментарі The Page підтвердив, що учасники круглого столу обговорювали контрабанду тютюну. Комісія, роботу якої було призупинено минулої осені, поновлює роботу, додає він.

Quote«Поновлюємо», — підтвердив Железняк.

Якщо восени від нелегального обігу тютюнових виробів держбюджет втрачав 20 млрд грн, а тінь сягала 22% ринку. то на початку 2024-го тіньова частка ринку тютюну збільшилася до 25%, а втрати бюджету зросли до 23 млрд грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉
Вкладення