Facebook Pixel

Платіжки за світло в Україні можуть значно злетіти: як перераховуватимуть тарифи на електроенергію

В Україні вже з квітня можуть підвищити вартість електроенергії для населення. Пропонують кілька схем підвищення тарифів. За однією з них вони зростуть удвічі – з нинішніх 1,44 грн/кВт*год до 2,8 грн/кВт*год. Можливе навіть повне скасування фіксованих тарифів і переведення побутових споживачів на вільне ціноутворення.

Необхідність збільшення тарифів влада пояснює кількома причинами, головна з яких — гостра потреба відновлення пошкодженої внаслідок російських атак енергетичної інфраструктури до наступного опалювального сезону. А на це необхідні величезні суми.

Впровадити повноцінний ринок електроенергії в Україні хотіли ще до повномасштабної війни. І от обстріли енергетичної інфраструктури та зростання собівартості комунальних послуг знову повернули до порядку денного питання підвищення тарифів.

Зараз розглядають кілька концепцій підвищення тарифів, найрадикальніша — зростання цін одразу до ринкового рівня. За іншими схемами пропонується запровадити графіки поетапного підвищення.

Quote«Загалом є чотири варіанти підвищення тарифу», — сказав UBR перший заступник голови Комітету ВР із питань енергетики та ЖКГ Олексій Кучеренко.

Так, за одним із них для невеликих обсягів споживання передбачається тариф 2,8 грн/кВт*год, а для великих можуть встановити ринкову ціну. Ще одна схема — встановити для всіх споживачів єдиний тариф — 2,8 грн за кіловат.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉