Facebook Pixel

«Кинджал» міг пошкодити Patriot під час атаки на Київ

Одна із систем Patriot у Києві могла бути пошкоджена ракетою Кинджал. Фото: Міноборони США

Одна із систем Patriot у Києві могла бути пошкоджена ракетою Кинджал. Фото: Міноборони США

Американську систему ППО Patriot, ймовірно, було пошкоджено, але не знищено внаслідок масованого ракетного обстрілу Києва в ніч на 16 травня.

США все ще оцінюють, наскільки було пошкоджено систему Patriot, повідомляє CNN із посиланням на американського чиновника.

«Кинджал» міг пошкодити один із компонентів Patriot

Оцінка стану системи ППО Patriot визначить, чи потрібно повністю повернути систему за кордон, чи є можливість відремонтувати її на місці українськими силами.

Інший американський чиновник повідомив CNN, що ракета могла влучити в один із кількох компонентів батареї Patriot.

Повна батарея Patriot має шість основних компонентів:

  • генератори;
  • радар;
  • станцію управління;
  • антени;
  • пускову станцію;
  • ракети-перехоплювачі.

Компоненти працюють разом, щоб запустити ракету Patriot і успішно навести її на ціль.

Як росіяни могли націлитися на Patriot

Як зазначає CNN, система ППО Patriot має потужний радар для виявлення наближених цілей на великій відстані. Проте радіолокаційне випромінювання, необхідне для виявлення загроз на відстані, також дає змогу противнику виявити батарею Patriot і визначити її місцезнаходження.

Представники США вважають, що російські військові змогли вловити сигнали, які випромінює Patriot, що дало їм змогу націлитися на систему за допомогою гіперзвукової ракети, відомої як «Кинджал».

На відміну від деяких засобів ППО меншої дальності, наданих Україні, які є мобільнішими та важчими для націлювання, велика батарея Patriot є більшою стаціонарною системою, що дає змогу російським силам із часом зосередитися на цілі.

Контекст. Раніше Міноборони рф повідомило, що знищило ЗРК Patriot у Києві в результаті удару «Кинджалом». Міноборони України спростувало цю інформацію. ВПС України відмовилися коментувати інформацію з російських джерел.

В Україні працюють дві системи ППО Patriot — одну Києву надали США, іншу — Німеччина та Нідерланди. Видання зазначає, що американські та західні чиновники були приємно здивовані тим, як швидко українці навчилися керувати новим засобом ППО.

Яку саме з них потенційно було пошкоджено, наразі невідомо. Раніше росія вже намагалася знищити «Кинджалами» системи Patriot, зокрема один раз 4 травня. Ця атака не вдалася — українці успішно перехопили ракету.

Подякувати 🎉