Facebook Pixel

Новий спікер Джонсон вніс проєкт про фінансування Ізраїлю без України

Новий спікер Джонсон вніс проєкт про фінансування Ізраїлю без України

Новий спікер Джонсон вніс проєкт про фінансування Ізраїлю без України

Республіканці Палати представників на чолі зі спікером Майком Джонсоном у понеділок оприлюднили план допомоги Ізраїлю на суму $14,3 млрд. Про це пише Bloomberg.

Цей пакет відокремлює допомогу Ізраїлю від ширшого запиту Байдена на екстрене фінансування, який включає допомогу Україні та Тайваню. У ньому також не надається гуманітарна допомога цивільним особам у Газі та Ізраїлі, про яку говорилося у запиті Білого дому.

Пакет є одним з перших серйозних законодавчих зусиль нового спікера, і він сказав журналістам, що очікує голосування Палати представників за нього у четвер. Джонсон обговорював пакет з Байденом минулого тижня.

Відокремлення коштів України від допомоги Ізраїлю створює ризик того, що Конгрес не зможе продовжити допомогу для контрнаступу проти росії, особливо якщо республіканці Палати представників повторять вересневу спробу вимагати змін до імміграційного законодавства США в обмін на фінансування України.

Вимога скоротити витрати на оплату допомоги Ізраїлю вже викликає засудження з боку демократів, які стурбовані тим, що це створює новий небезпечний прецедент для фінансування надзвичайних ситуацій.

Quote«Коли у вашого сусіда горить будинок, ви не торгуєтеся за ціну садового шланга. Політичні ігри спікера Джонсона є образливими для всіх проізраїльських американців, і я сподіваюся, що він негайно змінить курс», – заявила демократка з Флориди Деббі Вассерман Шульц.

Але техаський республіканець Чіп Рой, член ультраконсервативної фракції свободи Палати представників, заявив у понеділок на радіошоу Hill Country Patriot, що він проголосував би проти пакету допомоги Ізраїлю, якщо він не включає компенсаційне скорочення витрат.

Quote«За це потрібно платити реальними грошима, а не бюджетними трюками», — сказав Рой.

Пакет Палати представників включає $4 млрд для ізраїльських Iron Dome і David’s Sling, виготовлених Rafael Advanced Defense Systems і RTX. Інші $1,2 млрд на дослідження та розробки підуть безпосередньо на розробку ізраїльської оборонної системи Iron Beam для протидії ракетам малої дальності.

Джонсон, який раніше голосував проти допомоги Україні, після того, як став спікером минулого тижня, заявив, що підтримує фінансування України, але хоче вирішувати це окремо та вимагає посиленого контролю за витратами.

У Сенаті тривають двопартійні переговори щодо просування вперед із комбінованим пакетом, який відповідає всім аспектам запиту Байдена на 106 мільярдів доларів, включаючи 61,4 мільярда доларів для України.

У вівторок Сенат планує провести слухання щодо запиту адміністрації Байдена за участю держсекретаря Ентоні Блінкена та міністра оборони Ллойда Остіна. Комітет з асигнувань може оприлюднити сенатську версію законопроєкту про надзвичайні ситуації вже цього тижня.

Подякувати 🎉